Enkele tienduizenden ex-coronapatiënten hebben langdurige klachten. Melden ze zich niet binnen 4 maanden, dan hebben ze geen recht op vergoeding voor de zorgkosten. C-support wil dat de regeling wordt aangepast.

Want ex-patiënten die zich niet binnen 4 maanden melden nadat ze corona hebben gehad, kunnen geen aanspraak maken op de vergoeding. En dat is een probleem, zegt Annemieke de Groot van C-support: "Mensen denken in het begin: 'dit gaat wel over', of de huisarts zegt: 'neem de tijd'. Daardoor kunnen mensen dus te laat zijn voor het recht op de vergoeding."

Breed scala aan klachten

Mensen met langdurige coronaklachten kunnen zich voor ondersteuning melden bij C-support, een organisatie die advies en ondersteuning biedt aan ex-coronapatiënten. Volgens directeur De Groot melden mensen met een breed scala aan klachten zich bij C-Support.

"Dat kan extreme moeheid zijn, concentratieproblemen, mist in het hoofd, maar ook bijvoorbeeld spier- en gewrichtsklachten", vertelt De Groot. "Van de laatste klachten zien wij de minste meldingen." Mensen met deze klachten gaan bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut.

Lees ook

Mensen uit de eerste golf

"Wij zien vooral dat de mensen die zich bij ons melden met name in de eerste golf ziek zijn geworden", zegt De Groot. "Die mensen zijn nooit officieel getest op corona. 65 procent van die mensen heeft geen officiële diagnose gekregen. Deze mensen hebben nu geen recht op deze regeling." Ze vindt de regeling te complex.

C-support roept mensen met langdurige klachten van corona op om zich te melden bij de organisatie. De Groot wil de meldingen aanbieden bij het Zorginstituut, zodat er meer aandacht komt voor het veranderen van de regeling.

Verkiezingen afwachten

Waarom zit die regeling vast op 4 maanden? Het Zorginstituut, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert, geeft aan nog te willen wachten voordat zij adviseren om het termijn van 4 maanden te verruimen. Harald Miedema, medisch adviseur bij Het Zorginstituut: "We denken na over probleemgevallen die we gemeld krijgen. We gaan dat nu uitgebreider doen door samen te werken met C-Support. Patiënten kunnen daar hun probleemgeval melden."

"Soms kan er binnen de huidige regelgeving al een oplossing geboden worden. En soms zijn problemen niet op te lossen, maar we zien dan in ieder geval hoe vaak zoiets voorkomt." Vooralsnog wil het Zorginstituut de regeling niet aanpassen. De regeling duurt sowieso tot 1 augustus, en er wordt gewacht tot na de verkiezingen.

Nog leren over de uitbraak

Het huidige kabinet is ook niet van plan om de termijn van vier maanden te verruimen. Vorige week zei Minster van Ark in de Tweede Kamer: "Wanneer zich binnen de termijn van vier maanden geen zodanige klachten en beperkingen voordoen dat paramedische herstelzorg nodig is, dan is het onwaarschijnlijk dat deze problemen zich in een later fase alsnog voordoen."

Volgens de Groot is het wél van belang dat de regeling wordt aangepast. "Ik ben zelf geen arts, maar we zien wel dat een infectieziekte een grillig beloop kan hebben. Ik denk dat we met z'n allen nog veel moeten leren over deze uitbraak."

Lees ook