Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Je kunt nu tegen een vergoeding van 700 euro per maand wonen op het Italiaanse platteland. Vakantie met geld toe.

De Italiaanse regio Molise biedt de volgende deal aan: 3 jaar lang elke maand 700 euro als je je vestigt in 1 van de leeggelopen dorpen in de regio. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar is dat het ook? Er zit natuurlijk een addertje onder het gras.

Bedrijf starten

Allereerst moet je je vestigen in een dorpje met minder dan 2000 inwoners en je moet er een bedrijf starten dat de lokale economie ten goede komt. Wat voor bedrijf, dat maakt niet uit. "Een bakkerij, een kantoorboekhandel, een restaurant, als het maar nieuw leven in het dorpje brengt", zegt bestuurder in Molise, Donato Toma, in de Engelse krant The Guardian.

Behalve de beloning die je krijgt als je dit doet, krijgen de leeggelopen dorpen zelf ook geld. Om de infrastructuur te verbeteren en culturele activiteiten aan te jagen, ontvangt het dorp 10.000 euro per maand. Toma legt uit dat ze dit doen om mensen een reden te geven om te blijven: "Anders zijn we over een paar jaar terug bij af."

Lees ook

Televisieserie

Het is niet voor het eerst dat in Italië op een creatieve manier wordt geprobeerd de leegloop van het platteland tegen te gaan. Eerder werden er in een aantal dorpen al huizen aangeboden voor 1 euro, met daarbij de verplichting ze te laten renoveren.

Op RTL wordt het fenomeen al twee seizoenen in beeld gebracht. In seizoen 1, Het Italiaanse dorp: Ollolai kregen stellen in 2018 de kans om voor 1 euro een bouwval te kopen en zich op Sardinië te vestigen. De winnaars van het programma, Marije en Ovan, zetten er een bed and breakfast op en wonen er nog steeds.