Je hebt een paard nodig, een ruiter en een board. Drie ingrediënten en jij kunt het ook doen: horseboarding. In de paardensport wint deze nieuwe discipline flink aan populariteit.

Gaby Dorn en Sabrina van Mourik lopen voorop als het gaat om de nieuwe sport. Samen zijn ze een horseboardingkoppel: Gaby op het paard, Sabrina daarachter op het board. Daarvoor waren ze allebei al wedstrijdruiters. "Horseboarding is echt een samenwerking met zijn drieën."

Hard gaan

Gaby legt uit hoe een rit in zijn werk gaat. "Het baard krijgt een borsttuig om en een zadel op. Daarna gaat er een lijn aan en dan hangen we er straks het board achter. De boarder zit vast met de voeten." Zonder bescherming beginnen ze er natuurlijk niet aan. "Die hebben we altijd om: elleboog- en kniebeschermers en een helm. 

En daarna is het gewoon 'keihard gaan'. "Het snelde dat wij samen zijn gegaan is 42 kilometer per uur", vertelt Sabrina. "44 is het record van Gaby." Die snelheid vinden paarden volgens Sabrina ook fantastisch. "Wij hebben een blij paardje. Op het laatste stuk mogen ze altijd een sprintje doen en dan gaan ze keihard. Dat is echt mooi om te zien."

Naar het buitenland

Ze geven steeds meer trainingen in 'hun sport.' "Dat doen we veel op het strand. Je kunt met een mountainboard op het zand, of juist met een wakeboard door het water gaan." De dames zien dat de sport enorm snel groeit. "Er gaan veel teams met ons mee als we shows geven. Trainingen hebben we al gegeven in Limburg en Friesland en waarschijnlijk volgend jaar ook in Duitsland en België."

Sabrina durft horseboarding wel de paardensport van de toekomst te noemen. "Het wordt steeds groter. We zien het met de dag groeien. Het is dan ook voor iedereen leuk: alle leeftijden en alle geslachten." Wordt het ooit Olympisch? "Of het zo groot gaat worden weet ik niet, maar voor nu vinden we het al heel leuk dat het zo aan het groeien is."