Verkenners van de OVSE zijn donderdagochtend vanuit Donetsk opnieuw op weg gegaan naar de plaats waar 2 weken geleden een vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald. Ze verkennen een nieuwe route naar het gebied. 

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is het uiteindelijke doel om donderdag de rampplek te bereiken. In de drie auto's met verkenners zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts.

Eerdere pogingen om het gebied in Oost-Oekraïne te bereiken, liepen op niets uit omdat de verkenners werden tegengehouden door separatisten. Op en langs de route zou worden geschoten.

EenVandaag-verslaggever Bram de Waal is in Charkov en doet verslag.

Daarnaast de vraag: moeten we serieus beginnen uitkijken dat deze crisis niet escaleert in oorlog? Er hoeft maar weinig te gebeuren of de situatie loopt nog verder aan de hand en brengt de veiligheid van iedereen in Europa in gevaar. Dat zegt onder meer Ian Kearns van de denktank 'European Leadership Network'.

Het is donderdag precies 2 weken geleden dat een Boeing 777 van Malaysia Airlines in Oekraïne neerstortte. Aan boord waren 298 mensen, onder wie 195 Nederlanders.

update
clock 31-07-2014 13:00

OVSE bereikt rampplek

Verkenners van de OVSE zijn er donderdag in geslaagd de wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne te bereiken. Dat meldde de missie.