De partydrug lachgas zorgt voor veel overlast in Utrecht. In de wijk Lombok zijn de bewoners niet alleen de overlast beu, ze maken zich ook zorgen om de jongeren die het gebruiken. 

Deze week verzamelden buurtbewoners alleen al 12 kilo aan lege ampullen die door de gebruikers worden achtergelaten op straat. 

Maar niet alleen in Utrecht worden de patronen, normaliter gebruikt met slagroomspuiten, gevonden. Op meerdere plekken in Nederland is er een stijging in het gebruik van de drug gesignaleerd. In buurlanden heeft men eveneens last van een toename in populariteit. In België wordt het gebruik van de partydrug beboet, in Engeland is lachgas deels verboden en wordt er gepleit voor een landelijk verbod.

Te makkelijk verkrijgbaar

Het Trimbos-instituut vindt dat er beter op moet worden toegezien dat patronen voor slagroomspuiten niet overal te koop zijn. Onderzoeker Tibor Brunt van Trimbos: 'Ze zouden niet zomaar bij de Blokker om de hoek verkrijgbaar moeten zijn voor jongeren.'

Het is niet voor het eerst dat jongeren lachgas gebruiken; in de jaren negentig gebruikten al veel jongeren lachgas. 

Verdovende drug

Lachgas is een verdovende drug die bij de tandarts wordt ingezet. Ook zit het in ampullen die worden gebruikt in de kookindustrie, (niet te verwarren met coke-industrie) zoals slagroomspuiten. Het gas (stikstof) wordt in een ballon gespoten en vervolgens ingeademd. De hersens vullen zich hierdoor tijdelijk met meer stikstof dan zuurstof, waardoor de gebruiker zich even high voelt. In uitzonderlijke gevallen, als de stikstof volledig de plek van zuurstof inneemt, kunnen gebruikers flauwvallen of in een tijdelijke coma raken.  

Lachgas in het verkeer

EenVandaag spreekt met Fred Dekkers, de voorzitter van de wijkraad in Lombok, over de situatie in de Utrechtse wijk. Hij maakt zich vooral ook zorgen over het feit dat veel jongeren onder invloed van lachgas zich in het verkeer begeven. En begrijpt niet waarom de gebruikers hun ampullen laten slingeren. “Ieder z’n kick, maar ik gooi ook mijn bierblikjes gewoon in de prullenbak.” Ook spreken we met Tibor Brunt, onderzoeker van het Trimbos Instituut, over de effecten van deze drug op korte en lange termijn. 

Foto: Wikipedia.