Een financieel extraatje is altijd welkom, zeker als je in de schulden zit. Maar weet waar je aan begint voordat je toeslagen aanvraagt. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving is het systeem zo ingewikkeld dat de overheid juist schulden van burgers ‘in de hand werkt’. 

Rond de 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens zitten in de schulden. Vooral het terugbetalen van toeslagen zorgt voor problemen. Lector Schuldpreventie en Vroegsignalering Tamara Madern van de Hogeschool Utrecht herkent de problematiek. “Het gebeurt regelmatig dat mensen met schulden ontvangen toeslagen moeten terug betalen, omdat ze te veel geld hebben gekregen.” Mensen met schulden hebben vaak korte baantjes of zitten even zonder werk, waardoor het inkomen sterk varieert. Aangezien de hoogte van de toeslag inkomensafhankelijk is, verandert het te ontvangen bedrag mee.

Zelf doorgeven

Gewoon een kwestie van de hoogte van het nieuwe inkomen doorgeven, dat is normaal gesproken de manier. Maar vaak weet men niet dat dit nodig is. “Veel mensen gaan er vanuit dat de Belastingdienst wel weet hoe hoog hun inkomen is. Maar dat is niet zo, je moet veranderingen zelf doorgeven,” zegt Madern.

Duizenden euro's misgelopen

Van een vordering van 100 euro die in korte tijd vertienvoudigt, tot een ontvangen huurtoeslag terugbetalen, omdat je er geen recht op hebt. De overheid maakt het mensen met lage inkomens er niet bepaald gemakkelijker op, weet schuldhulpverlener Jaap Diepeveen uit de praktijk. “Ik hielp een jong gezin dat diep in de schulden zat. Voor hen was belastingaangifte gewoon veel te complex, ze zijn daardoor duizenden euro’s misgelopen.”

In EenVandaag een gesprek met Tamara Madern en Jaap Diepeveen over de schuldenproblematiek en wat er moet gebeuren om het systeem beter in te richten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.