In het verleden maakte de overheid al een einde aan populaire maatregelen zoals het PC Privé-project, fiscale voordelen voor elektrische auto's en de subsidie op zonnepanelen. Nu is de fiets van de zaak aan de beurt. Moet de overheid dit grillige beleid niet stoppen?

Volgend jaar een fiets van de zaak krijgen zal een stuk moeilijker worden dan dit jaar. Onbelast een fiets krijgen van de werkgever kan tot het einde van dit jaar. Vanaf volgend jaar kunnen werkgevers namelijk zelf bepalen waar zij onbelaste uitgaven aan spenderen, bijvoorbeeld personeelsfeesten of bedrijfssporten.

Het verdwijnen van de fietsregeling, die fietsenhandelaars de afgelopen jaren een flinke duw in de rug gaf, heeft gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf. De sector maakt zich zorgen over gevolgen voor veel fietsenwinkels.

Veel faillissementen MKB

Dit is precies wat verschillende bedrijven is overkomen met eerdere subsidiemaatregelen. Daardoor zijn veel zaken in het midden- en kleinbedrijf failliet gegaan. "De overheid moet stoppen met dit grillige beleid", zegt econoom Willem Vermeend woensdagavond in EenVandaag.

Als staatssecretaris van Financiën zag hij hoe economisch succesvolle projecten werden stopgezet, zeer tegen zijn zin in. "Als het de staatskas geld kost, dan willen de ambtenaren het beleid weer stoppen. Ook al levert het de economie, bedrijven en consumenten werk en geld op".

Dat het stoppen van succesvolle projecten grote gevolgen kan hebben ondervond Bart Wansing, voormalig eigenaar van een zonnepanelenbedrijf. Door het stopzetten van subsidie op zonnepanelen ging zijn bedrijf vorig jaar failliet. "De overheid moet stoppen met subsidiemaatregelen, het is te grillig", vindt de ondernemer. Volgens hem kan de markt beter een gezonde concurrentie aangaan dan dat de overheid onvoorspelbare maatregelen inzet en vervolgens weer intrekt.