De in de VS gemaakte anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’ blijft wereldwijd de gemoederen verhitten. Vooral in Pakistan braken vandaag onlusten uit. Om de gemoederen enigszins te bedaren besloot de Amerikaanse overheid een spotje in Pakistan uit te zenden waarin president Obama afstand neemt van de film. En ook dat leidt weer tot reacties. Wat moeten overheden doen: afkeuren of verdedigen?

In EenVandaag reageren en Europarlementarier Hans van Baalen (VVD) burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam. Ook spreken we met twee opiniemakers die zelf ook te maken kregen met heftige reacties om hun opvattingen. Ehsan Jami die in 2007 bescherming kreeg omdat hij een kritische islamfilm wilde maken. En de Rotterdamse cartoonist Mohamed Abttouy die met zijn spotprenten commentaar levert op radicale gelovigen. Moet de overheid zich met opiniemakers bemoeien?

Eerder deze week mengde ook de voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz, in het debat. Hij heeft flinke kritiek op de anti-moslimfilm. Hij veroordeelt de film en de verspreiding ervan. Er kwam een storm van kritiek van Europarlementariers en vanuit politiek Den Haag. De politiek blijkt opnieuw diep verdeeld over de vraag of de vrijheid van meningsuiting onbeperkt is, of dat rekening gehouden moet worden met gevoelens van gelovigen.

Het Amerikaanse spotje waarin president Obama en minister Clinton afstand nemen van de film:

Volg hier live de ontwikkelingen in Pakistan:

[View the story "Filmrellen Pakistan" on Storify]

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.