De overheid was al vanaf 1 februari 2011 op de hoogte van een veiligheidslek in het Vodafone voicemailsysteem. Dat blijkt uit mailtjes en een rapport hierover in handen van EenVandaag. De overheidsorganisatie Govcert, verantwoordelijk voor informatie- en communicatiebeveiliging, waarschuwde op die datum via haar website met de tekst “Zet een slot op je voicemail” Govcert stelt dat het ‘redelijk eenvoudig blijkt te zijn voicemailboxen van willekeurige gebruikers van Vodafone mobiele telefonie af te luisteren.” Beveiligingsdeskundige Glenn Schoen is verbijsterd: “Het is heel kwalijk dat het lek al een tijdje bekend is en er niet doortastend is opgetreden.”

Verder heeft Govcert wat betreft vertrouwelijkheid één helder en dringend advies voor de ambtenaren en politici: “nooit vertrouwelijke mededelingen inspreken als je wordt doorverbonden naar een voicemailbox.” Veiligheidsdeskundige Schoen ziet het voicemail-lek als een ideale mogelijkheid voor internationale spionage, zowel op veiligheids- als op economisch gebied: “Je legt alle berichtgeving bloot die opgenomen is op de voicemail, van een AFM-onderzoek naar een bank, beursgevoelige informatie, grote geheimen van ons land, eventuele onderhandelingen met Libië, geven we al dan niet hulp aan Japan, allemaal uiterst kwalijk als deze informatie bij derden belandt.”

Vandaag heeft EenVandaag nogmaals gecheckt of het afluisteren van Vodafone voicemails van ministers nog steeds mogelijk is. Dit blijkt in de meeste gevallen inmiddels aangepast en niet mogelijk. Vandaag bereikte ons het gerucht dat de voicemail van de minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, nog steeds kinderlijk eenvoudig uit te luisteren valt. Dat kan maar één ding betekenen. De nieuwe code van Rosenthal is één van de vier meest voor de hand liggende en gebruikte codes, vier keer nul, éen, twee, drie, vier, de geboortedatum of het geboortejaar. Bij de eerste poging is het raak: “Uri, met Pieter” Uiteraard heeft EenVandaag deze al te simpele aanpassing doorgegeven aan de minister.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.