De ouders van de vorig jaar maart dodelijk verongelukte Yannick Frijns zijn een stichting begonnen om zinloze verkeersslachtoffers te voorkomen. Dat meldt vader Frank Frijns bij EenVandaag.

Stichting Yannick strijdt voor betere voorlichting, strengere handhaving en aanpassing van de huidige wet- en regelgeving om het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur terug te dringen.

De 21-jarige Yannick fietste samen met een vriendin op Texel, van haar werk terug naar huis, toen ze werd aangereden. Het Openbaar Ministerie en de ouders van Yannick waren er van overtuigd dat het dodelijk ongeval werd veroorzaakt door appen achter het stuur, maar de rechter achtte dit niet bewezen. Wel kreeg de veroorzaker van het ongeval 120 uur taakstraf en moet ze haar rijbewijs inleveren voor een periode van een jaar vanwege ‘gevaarlijk rijgedrag'.

Lange adem

Vader Frank Frijns blijft strijdvaardig en hoopt met deze stichting in Nederland de aanzet te geven tot een gedragsverandering. “Natuurlijk realiseer ik mij dat dit niet iets is wat je in een jaar voor elkaar hebt. Dit wordt een proces van de lange adem. Maar ik ben strijdbaar om deze maatschappelijke gedragsverandering in Nederland voor elkaar te krijgen.”

De vrouw die het ongeluk veroorzaakte had kort voor de aanrijding nog een appje verstuurd, maar zegt dat ze daarvoor de auto aan de kant van de weg had gezet. In een eerder interview met EenVandaag vertelden de ouders van Yannick dat ze het onverteerbaar vinden dat niet duidelijk is hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. “Op basis van haar app-gedrag en het feit dat het ongeval heeft plaatsgevonden zonder dat zij geremd heeft, denken wij dat zij afgeleid was. Hoogstwaarschijnlijk door haar smartphone. Maar zij ontkent dat.”

Of het Openbaar Ministerie tegen de straf in beroep gaat weet Frank Frijns nog niet. “Wel heeft onze advocaat een verzoekschrift geschreven om aan te geven dat wij hopen dat dit gaat gebeuren.”    

'Politieonderzoek naar telefoongebruik in auto moet beter'