Waarom kreeg dader Brian na twee aanrandingen nog zoveel vrijheid? Die vraag plaagt de ouders van de vermoorde Romy Nieuwburg sinds de dood van hun dochter. "Ik heb nog steeds het idee dat haar dood misschien voorkomen had kunnen worden."

Een schat van een meid en gevoelig ook. Zo omschrijven ouders Jeroen en Marion Nieuwburg hun dochter. Romy werd omgebracht door haar, eveneens 14-jarige, klasgenoot Brian. Ze is slechts een paar uur vermist als haar lichaam op 2 juni 2017 wordt aangetroffen in een slootje in het dorp Achterveld, in de buurt van haar school.

Video: Romy's ouders denken dat haar dood voorkomen had kunnen worden, als de geschiedenis van dader Brian bekend was geweest op school

Opbloeien

Romy is nog jong als haar ouders erachter komen dat hun dochter een vorm van autisme heeft, PDD-NOS. "Daardoor was het moeilijk voor haar om mee te komen op school met klasgenootjes", vertellen haar ouders. Ze belandde op de Donnerschool, een rustige school in een beschermde omgeving. "Daar bloeide ze eigenlijk echt op. Ze kreeg meer zelfvertrouwen."

Het ging zo goed met Romy dat ze in het nieuwe schooljaar de overstap zou maken naar een reguliere middelbare school. "Dat vond ze wel heel spannend", vertellen Marion en Jeroen. Ze kozen voor dezelfde school als Romy's jongere zusje. "Dat was natuurlijk het mooiste. Samen naar dezelfde school."

Samen fietsen

Romy wilde heel graag naar het gewone onderwijs, met haar vriendinnen uit de buurt en met de fiets, niet met een busje. "Dat hebben we kunnen tegenhouden tot begin april. Toen was het echt een puber die zelf naar school wilde gaan", vertelt moeder Marion. Ze bouwen het voorzichtig op. Het taxibusje waarmee ze voorheen naar school ging, werd afgebeld.

Romy's klasgenoot Brian fietste in het begin een stuk met haar mee. "Hij ging op een bepaald punt richting school staan. Dat ze elkaar daar ontmoeten en dat ze dan het laatste stukje weer naar school fietsten", vertelt Marion. "Dat vond ze in het begin wel fijn, dat zei ze ook."

Verkering afgewezen

Verder horen de ouders nooit verhalen over Brian, behalve dat hij Romy een paar keer verkering heeft gevraagd, maar dat Romy niet wilde en hem afgewezen had. "Ze vond hem wel aardig, maar meer ook niet."

Op een gegeven moment fietsten Romy en Brian niet meer samen. Romy wilde alleen fietsen. "Ze heeft me nooit gezegd dat ze bang was voor hem of dat ze zich daardoor niet veilig voelde. Nee, had ik dat maar geweten", zegt Marion.

Rotgevoel

De ochtend van 2 juni 2017 verliep eigenlijk heel normaal. Het was warm en Romy zou gaan zwemmen met haar klas. Romy had eerder die week nieuwe kleren gekocht met een vriendin. Een korte jumpsuit waar ze echt heel blij mee was, vertelt Marion. "Het was echt niet overdreven wat ze droeg, je zag ook meiden met een korte broek en een hemdje."

Toch heeft moeder Marion een 'rotgevoel'. "Gewoon hoe ze was, maar ook hoe het eruitzag. Het was gewoon een knappe meid", vertelt ze. "Dat had ook te maken met het alleen fietsen dat ik het daardoor moeilijk vond om dat los te laten." Hun dochter Romy had hartstikke veel zin in de dag.

Niet op tijd thuis

Maar Romy is om half vijf niet thuis, terwijl ze altijd erg stipt is. Haar ouders bellen naar de Donnerschool, maar Romy is al weg. Vader Jeroen gaat met een neef zoeken en rijdt eerst naar de school. Op de terugweg komt hij een ambulance tegen. "Toen zag ik de politie-afzetting", vertelt hij.

"De politieman zei: 'zet je auto maar langs de kant.' Toen wisten we het gelijk, al had ik niet verwacht dat haar wat was aangedaan, misschien gevallen", zegt hij. "Toen vertelden ze dat Romy nog in het water lag." Romy is verkracht en daarna gewurgd door haar klasgenoot Brian. Brian wordt eind 2017 veroordeeld tot een jaar cel en jeugd-tbs.

info

Petitie verhoog jeugdstraffen

Niet alleen Romy Nieuwburg werd in 2017 van het leven beroofd door een leeftijdsgenoot. Ook Savannah Dekker en Nick Boot werden omgebracht door tieners. De straf die de minderjarigen kregen is maximaal twee jaar cel en jeugd-tbs. De ouders van de vermoorde kinderen zijn een petitie gestart om de straffen te verhogen. Deze wordt eind september aangeboden aan de minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker.

'Waarom zoveel vrijheid?'

Vol ongeloof waren Marion en Jeroen toen ze hoorden dat de jongen die hun dochter had omgebracht Brian was. Een leeftijdsgenoot. "Dat je zoiets kunt doen. Achteraf blijkt dus dat er sprake is geweest van een ziekelijke stoornis." De jongen blijkt op zijn 13e, een jaar voor de dood van Romy, al twee aanrandingen te hebben gepleegd.

Hij werd vrijwillig behandeld voor een stoornis en zou daarom niet vervolgd worden. De informatie belandde niet direct bij de ouders. "Wij hebben dat steeds in brokjes gehoord", vertellen ze. "Het eerste wat je dan als ouders denkt is: hoe kan het dan dat hij nog zoveel vrijheid kreeg?"

'Romy's dood had misschien voorkomen kunnen worden'

Op school wist niemand van de situatie rond Brian. Romy's ouders vinden dat belachelijk. "Wij hebben nog steeds het idee dat Romy's dood misschien voorkomen had kunnen worden", zeggen ze. "Want stel dat het bekend was geweest bij school en dat er ook gewoon veel meer begeleiding was geweest..."

"Misschien hadden er dan maatregelen getroffen kunnen worden. Dan was er gezegd: Brian jij gaat niet meer alleen naar school fietsen, dat is te gevaarlijk." Niet alleen zijn ouders hadden aan de bel moeten trekken, maar ook de hulpinstelling waar de jongen behandeld werd had school in moeten lichten volgens Jeroen en Marion.

'Wellicht lopen er nog andere Brians'

Zij zijn hier nu niet toe verplicht, omdat het traject waar de jongen in zat vrijwillig was. De ouders van Romy hebben de minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, aangeschreven om ervoor te zorgen dat dit verandert. "Wellicht lopen er nog andere Brians. Dan blijft het gewoon voortleven. Wat wij willen is dat er gewoon altijd communicatie is tussen hulpverleners en instanties in een school."

De ouders van Romy vertellen over de dood van hun dochter. Ze willen dat het jeugdstrafrecht op de schop gaat, zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.