Hij is uitgegroeid tot symbool tegen homogeweld; de 21-jarige Matthew Shepard, die 15 jaar geleden in de Amerikaanse staat Wyoming werd vermoord vanwege zijn geaardheid. Na een gruwelijke mishandeling werd hij vastgebonden aan een hek voor dood achtergelaten. Achttien uur later werd hij gevonden en na 5 dagen in coma te hebben gelegen overleed hij. Jaarlijks wordt zijn dood wereldwijd herdacht en aangegrepen om aandacht te vragen voor geweld tegen homo’s.

Zijn ouders trekken de wereld over om aandacht te vragen voor homogeweld. Op hun initiatief ondertekende president Barack Obama in 2009 een nieuwe wet: homogeweld wordt in de VS nu beschouwd als 'federal crime', wat betekent dat er zwaardere straffen op staan.

Of dat helpt is maar zeer de vraag: uit cijfers blijkt dat er in 2011 30 moorden in de Verenigde Staten plaatsvonden die rechtstreeks het gevolg waren van haat tegen homo's, lesbiënnes, transgenders of biseksuelen.

In EenVandaag een exclusief gesprek met de ouders van Matthew Shepard, die in Nederland zijn om de vertoning van een documentaire over hun zoon bij te wonen op het IDFA. Ook spreken we met de regisseur van de film, die vroeger vriendin was van Matthew Shepard.