De ouders van het slachtoffer in de Valkenburgse loverboyzaak eisen namens hun dochter smartengeld van de mannen die volgende week terecht staan in deze zaak. De ouders hopen op deze manier een signaal uit te zenden naar andere, potentiële, bezoekers, van een minderjarige prostituee.

Advocaat Nino Pennino laat dit weten aan EenVandaag. 

De ouders hebben lang getwijfeld over deze stap, maar besluiten nu wel door te zetten. De vergoeding willen ze deels gebruiken voor de toekomst van het meisje. Een ander deel gaat naar een ideëel doel. “Ze zitten er dubbel in. Maar met dit ‘vieze’ geld willen ze goed doen”, aldus advocaat van de ouders Pennino. Criminoloog Jan van Dijk van de Universiteit Tilburg vindt het goed dat de ouders hiertoe hebben besloten. Hij noemt het nieuw dat ook in zo’n zaak een vordering van het slachtoffer wordt neergelegd.

Rechtszaak

Volgende week start de rechtszaak tegen de 29 mannen die het meisje Kimberley hebben bezocht. Ze worden verdacht van seks met een minderjarige tegen betaling. De zaak rond de 16-jarige Kimberley schokte afgelopen januari ons land. Het meisje zou, onder invloed van loverboy Armin A., met zo’n 80 mannen seks hebben gehad. Tegen A. is 3 jaar cel geëist door het openbaar ministerie. 

Behalve vervolging van de loverboy, zette het Openbaar Ministerie ook groot in op strafrechtelijke vervolging van de klanten van het meisje. Het OM riep de mannen op zich vrijwillig te melden op het bureau, anders zouden zij als het moet zelfs thuis of op het werk worden gehaald. Twee mannen pleegden zelfmoord, mogelijk onder druk van deze aankondiging. Vanaf volgende week woensdag moeten 29 mannen zich verantwoorden voor de rechter.

Kimberley verdween dit najaar uit haar ouderlijk huis. Nadat de politie verzaakte haar op te sporen, vond een privédetective haar uiteindelijk. In de hotelkamer in Valkenburg waar ze is aangetroffen zou ze tien dagen lang klanten hebben ontvangen. Kimberley, wat niet haar echte naam is, zit sinds ze weg is uit de hotelkamer in een speciale opvang voor loverboyslachtoffers. De uitspraak in de zaak tegen haar loverboy Armin volgt donderdag aanstaande.

Advocaat Nino Pennino staat het meisje en haar familie bij. Hij reageert vandaag in Radio EenVandaag. Ook spreken we met Jan van Dijk, criminoloog verbonden aan de Universiteit van Tilburg.