Schoolbesturen sturen steeds vaker oudere leraren de laan uit. De onderwijsvakbonden CNV en AOB maken zich grote zorgen over die ontwikkeling. In EenVandaag een reportage over het belang van oudere leerkrachten voor de klas: zijn ze onmisbaar of is het tijd voor een nieuwe generatie?

Drie keer zoveel ontslagen

Vakbond CNV slaat in Trouw alarm over het lot van oudere leerkrachten. Dit jaar stond de bond 550 onderwijzers bij van boven de 58 die gedwongen hun school moesten verlaten - bijna vijf keer zoveel als drie jaar geleden. In 90 procent van de arbeidsconflicten leidt het tot een vertrek. Volgens CNV sturen schoolbesturen de senioren vooral om financiele redenen weg: zij zijn veel duurder dan jonge docenten. Veel leerkrachten voelen zich ‘ondankbaar aan de kant gezet’.

 

Nieuwe generatie

 

Tegelijkertijd staat een grote groep jonge docenten te popelen om aan de slag te gaan, maar liggen de banen niet voor het oprapen.

EenVandaag is op het Montessori College Oost. Hoe gaan zijn om met deze problematiek en hoe belangrijk is de oudere leerkracht voor het onderwijs? We volgen Trudy Coenen (58), onderwijzeres van het jaar in 2010 en al dertig jaar werkzaam in het onderwijs. Ze schreef een boek over haar ervaringen Ook een interview met directeur Theo Jaspers. Verder een interview met een ontslagen leraar van 62 en zijn advocaat Frans Lathouwers, verbonden aan AOB.