Nog nooit hebben ze het zo goed gehad en toch klagen ze: ouderen. Deze week presenteerde Henk Krol van 50Plus zijn partijprogramma, waarin ouderen moeten worden ontzien. Maar, zeggen een econoom en politicoloog, het staat vol met fouten en leugens, want de arme oudere bestaat al lang niet meer.

CBS-hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen ergert zich groen en geel aan de misinformatie. Deze week stuurde hij een aantal tweets de wereld in en kreeg woedende reacties. “Het debat wordt niet op feiten, maar puur op emotie gevoerd.” Individueel kan een oudere er natuurlijk op achteruit zijn gegaan, maar de groep is rijker dan ooit, ziet hij. “Bijna nergens in de EU komt armoede onder ouderen zo weinig voor als in Nederland. Alleen Luxemburg doet het beter. Jongeren hebben het veel moeilijker.” 

Het partijprogramma van Henk Krol staat vol met leugens, meent politicoloog Robin Fransman van adviesbureau de Argumentenfabriek: “Er is geen pensioenroof. Als je de AOW-leeftijd omlaag haalt, komen er niet meer banen voor jongeren. En de koopkracht voor ouderen is al jaren gelijk en zelfs stijgend.” Maar alle partijen proberen de ouderen voor zich te winnen: “Het gaat immers om een groot deel van het electoraat,” aldus Fransman. “Vroeger waren ouderen arm en moesten ze geholpen worden, maar dat beeld is al lang achterhaald.”

In EenVandaag een gesprek met Van Mulligen en Fransman.