Vrije seks, meditatie en het loskomen van dogma’s. Dat is het ideaal van de volgers van de Indiase goeroe Bhagwan, die begin jaren ‘80 een groot stuk land in Oregon betrekken. Het eindigde in een nachtmerrie, maar in een leefgroep in Amsterdam worden zijn methodes nog steeds gevolgd.

Wat het paradijs op aarde had moeten worden, eindigde in een ware nachtmerrie. Het intrigerende verhaal rondom Bhagwan en zijn ‘sannyasins’, volgelingen, staat centraal in een zesdelige documentaire. De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze en maatschappelijke orde en leider Bhagwan Rajneesh verkondigde een boodschap van radicale individuele bevrijding. Bij een deel van zijn volgelingen nam dat radicale sektarische vormen aan.  Daar gaat die documentaire ook over: in Rajeeshpuram, de gemeenschap in Oregon, werd zelfs een speciaal soort politie opgericht, werden mensen gefouilleerd en bewapende de gemeenschap zich.

Ware oorlog

De situatie loopt geheel uit de hand. Het wordt een ware oorlog. De commune voelt zich bedreigd nadat hun hotel door de locals is opgeblazen en grijpt ter verdediging naar verbijsterende en criminele middelen. De veiligheidsmaatregelen werden aangescherpt: het eigen politiekorps werd bewapend en er kwamen wachttorens. Een biologische aanval wordt uitgevoerd, zodat dorpelingen ziek zouden worden van salmonellabacteriën en niet kunnen gaan stemmen. Er is sprake van een poging tot moord en afluisterpraktijken binnen de commune zijn aan de orde van dag.

Iets dat niet gebeurde bij de tientallen, zo niet honderden volgelingen van Bhagwan die in Nederland leefden of leven. Een deel van hen was destijds in Oregon, al zeggen zij weinig van dat sektarische te hebben meegekregen.

Leefmethodes

In een leefgroep in Amsterdam worden zijn methodes nog steeds gevolgd. “Het is geen leer, het is een visie”, zegt een nu 81-jarige volgeling. “Een methode om bij jezelf te komen en wakker te blijven.” De Sannyasins die in Nederland woonden hadden nog wel contact met de buitenwereld.  In 1985 sprak die volger ook met Tros Aktua. “Er is iets dat Bhagwan mij gegeven heeft. Dat blijft, ook al valt de hele wereld in elkaar. Het is een soort ruimte waar ik in ben die niet meer weggaat.” De basis van die leer is dynamische meditatie, waarbij je energie opwekt met een bepaalde vorm van ademen en bewegen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.