De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is ‘een oorlogsmisdadiger’ die vervolgd zou moeten worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat stelt de Nederlandse oud-premier Dries van Agt in een interview met EenVandaag.

Morgen komt Netanyahu naar Nederland voor een vriendschapsbezoek. Van Agt betreurt het dat voor hem de rode loper wordt uitgerold: "Hij is een oorlogsmisdadiger. En dus vind ik het betreurenswaardig dat de regering van ons land die man met veel egards gaat ontvangen."

Van Agt wijst erop dat Israël door blijft gaan met het bouwen in bezet gebied. Daarmee schendt Israël de internationale rechtsorde. “Waarom gaan we iemand die daar mee doorgaat hier ontvangen? Die kunnen we beter naar het Internationale Strafhof doorsturen. Dat zou beter zijn.”

'Netanyahu naar Internationaal Strafhof'

Volgens Van Agt kan Nederland niet anders dan de handelswijze van Israël als een oorlogsmisdaad zien:

'Het bebouwen van bezet gebied is volgens het statuut van Rome, het statuut waarop het Internationaal Strafhof gebaseerd is, met zoveel woorden een oorlogsmisdaad. Dat valt niet te betwisten. En het statuut van dat hof, dat in Den Haag resideert, is door Nederland aanvaardt. Dus Nederland vindt ook dat het bouwen in bezet gebied een oorlogsmisdaad is.'

Nederland kan volgens de voormalige minister-president niet de juridische hoofdstad van de wereld zijn met een Internationaal Gerechtshof en tegelijk in de relatie met Israël onderhouden dat het recht naast zich neerlegt.

“Deze dagen zijn er weer nieuwe berichten gekomen over het bouwen van weer nieuwe huizen (in bezet gebied red.). Frankrijk heeft als enige land daar iets over gezegd. Laten wij morgen, als de baas hier is, ook eens zeggen wat wij van deze oorlogsmisdaden vinden.“

Bezoek

Het bezoek van Netanyahu aan Nederland duurt twee dagen. Tijdens dit bezoek wordt de Israëlische minister-president onder meer ontvangen door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte.

De beide ministers-presidenten ontmoeten elkaar op het Catshuis. Tijdens een werklunch spreken zij onder meer over de bilaterale betrekkingen en het vredesproces in het Midden-Oosten. Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken is bij die lunch aanwezig. In de middag ontvangt Koning Willem-Alexander minister-president Netanyahu in audiëntie.

In EenVandaag ook een reactie van Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad.