Boosheid en onbegrip. Na een mooie derde plaats op het WK 2014 in Brazilië, redt Nederland het nu waarschijnlijk niet om zich te plaatsen voor het EK van 2016 in Frankrijk. De ochtendbladen zijn onverbiddelijk: ‘We tellen niet meer mee. Het land walgt van Oranje', kopt het Algemeen Dagblad.

Turkije won gisteren met 0-3 van het Nederlandse elftal en dat betekent dat Nederland waarschijnlijk niet aanwezig zal zijn bij het EK van 2016. Het zou de eerste keer zijn sinds 1984 dat Nederland niet aanwezig is op het EK.  Waar ligt dat aan? Is de mentaliteit veranderd of ligt het aan de tactische fouten? Is er een schuldige aan te wijzen, zo ja wie?

(On)geloof

Nooit eerder is een bondscoach begonnen met twee nederlagen in de eerste twee competatieve interlands. Wat betekent dit voor Danny Blind? Afgelopen week zei KNVB-voorzitter Bert van Oostveen nog alle vertrouwen te hebben in de bondscoach. Het Nederlandse volk laat in ieder geval via social media weten geen vertrouwen meer te hebben in de bondscoach. Dat laten ze onder andere zien met de hashtag #DannyBlindOut.

Hoewel het lijkt alsof de supporters het geloof in Oranje verloren hebben, geloven de bondscoach en de spelers nog steeds in een plek op het EK. Bondscoach Danny Blind hoopt dat Turkije verliest van IJsland of Tsjechië, daarnaast dat Oranje haar wedstrijden wint. Ook Wesley Sneijder blijft positief: ‘zolang we voetballen is er hoop’.

Uitzending

EenVandaag spreekt met oud-profvoetballers Willy en René van der Kerkhof. In 1984 lukte het hen ook niet om zich te plaatsen voor het EK. Wat ging er volgens hen mis tijdens de huidige kwalificaties?  

Daarnaast vandaag in de uitzending Vlaming Peter Vandermeersch over de successen van ons buurland België. Hoe kan het dat België het wel zo goed doet en hoe kijkt hij naar het Nederlandse elftal?

Ook een gesprek met Martine Prange, oud-profvoetbalster en tegenwoordig filosoof. Zelf heeft ze in Turkije gevoetbald; een land waar meer een winnaars- en killersmentaliteit heerst dan in Nederland.