Schaken is de tweede sport ter wereld....maar spelers overal te wereld zitten in hun maag met hun bondsvoorzitter, een dictatoriale president met rare trekjes. Er is een kans dat de schaakbond FIDE binnenkort een nieuwe voorzitter krijgt, maar de omstreden voorzitter Kirsan Iljoemzjinov doet er alles aan om in functie te blijven.

Multimiljonair Iljoemzjinov is president van Kalmukkie, een piepkleine republiek in Rusland. Democratie is niks voor hem. Twee van zijn medewerkers worden verdacht van moord op een kritische journaliste. De westerse schaakbonden moeten niks van hem hebben omdat hij alle macht naar zich toetrekt met behulp van de stemmen van kleine landen die hij met geld en diensten koopt.

Ook houdt hij vol dat hij ooit is ontvoerd door ruimtewezens en in 1995 wilde hij een schaaktweekamp in het paleis van Saddam Hoessein houden. Iljoemzjinovs tegenstrever is om het FIDE-voorzitterschap is oud-wereldkampioen Anatoli Karpov. Veel westerse landen steunen hem, omdat zij hopen dat hij de wereldschaakbond bevrijdt van Iljoemzjinov en de mondiale schaakbond weer wat prestige terug kan geven. Een machtsstrijd in de nobele schaaksport.