Het voorstel voor het inzetten van 'lokpubers' gaat nog voor de kerst naar de Raad van State voor advies. Dat meldde minister Ivo Opstelten vandaag. Een lokpuber is een politieagent die zich met een nepaccount op sociale media voordoet als minderjarige. Het doel hiervan is om volwassenen te betrappen die op internet minderjarigen benaderen voor seks, ook wel ‘grooming’ genoemd.

Gisteren werd bekend dat een 48-jarige man uit Cuijk ervan wordt verdacht bijna driehonderd minderjarige meisjes via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Kamerleden dringden daarom aan op het aanpassen van de wetgeving. 

Eerdere lokpuberzaak

In juni werd een man uit Leiden vrijgesproken die opgespoord was door inzet van een lokpuber. De man dacht online een afspraakje te hebben gemaakt met een dertienjarige, maar in werkelijkheid had hij contact met de politie. Omdat zijn 'slachtoffer' een volwassen politieagent was, was er volgens de wet geen sprake van misbruik van een minderjarige. De wetgeving moet worden aangepast om groomers die door lokpubers zijn opgespoord te kunnen vervolgen. 

Jongeren voor inzet lokpubers

EenVandaag ondervroeg vorig jaar 1700 jongeren hierover. Twee op de drie jongeren (67%) gaven aan voor de inzet van lokpubers te zijn. De meeste jongeren (56%) denken wel dat het wijzen van minderjarigen op de gevaren van groomers beter helpt dan het inzetten van lokpubers. Van de ondervraagde middelbare scholieren heeft slechts 14 procent op school voorlichting gehad over grooming.

Een derde van de jongeren (32%) is wel eens op internet op een seksueel getinte manier benaderd door een vreemde. Bijna de helft van de jongeren (45%) zegt dat hun ouders geen idee hebben wat zij uitvoeren op sociale media. En wat denken de ouders daar zelf van? Zie het item hierboven, dat EenVandaag gisteren maakte. 

Lokpubers inzetten: mag dat?

Uitslag onderzoek online seksueel getint gedrag (bij NOS op 3)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.