'Doe normaal of ga weg'. Met deze boodschap roept premier Rutte vandaag in de grote landelijke kranten op tot meer fatsoen. 

"Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!" zegt Rutte in een interview met het Algemeen Dagblad. 

Rutte lijkt hiermee kiezers van de PVV naar zich toe te willen trekken. De partij van Geert Wilders gaat op dit moment aan kop in de peilingen. Rutte komt dus met harde woorden, maar ook met een nuancering: niet iedereen over een kam scheren. Tegelijkertijd doet hij een poging om het normen en waarden-thema van het CDA over te nemen. In het verleden verkondigde CDA-leider Balkenende de leus “fatsoen moet je doen.”

In Radio EenVandaag een gesprek met politiek verslaggever Kees Boonman en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Ook sprak verslaggeefster Liesbeth Witteman met CDA-lijsttrekker Sybrand Buma die de brief van Rutte 'ongeloofwaardig' noemde:

In de televisieuitzending spreken we merkdeskundige Marc Oosterhout over de tactieken die Rutte gebruikt in deze campagne. Ook reageert Groen-Links lijsttrekker Jesse Klaver.