Vandaag is het Ruslanddag. Op deze dag wordt gevierd dat Rusland zich in 1990 onafhankelijk verklaarde van de Sovjet Unie. Vandaag werd deze dag door de oppositie aangegrepen voor een grote demonstratie tegen corruptie in Rusland. Tijdens deze demonstratie werd oppositieleider Alex Navalny (wederom) gearresteerd.

De man achter die protesten is oppositieleider Alex Navalny. Hij werd vanochtend opgepakt omdat hij op het laatste moment de demonstratie verplaatste naar het centrum van Moskou. Veel mensen gaan er vanuit dat het te maken heeft met zijn kritiek op president Putin. 

Oppositieleider Alex Navalny

Navalny werd een paar jaar geleden door de Wall Street Journal omschreven als de man die het meest gevreesd wordt door Vladimir Poetin. Hij zet zich al jaren fel af tegen de president en richt zich met name op corruptie in het land. In maart werd hij tijdens een demonstratie in de boeien geslagen. Ook is hij al twee keer met een chemische stof belaagd. Bij een van deze aanvallen verloor hij in één oog gedeeltelijk zijn zicht.

Strijd tegen corruptie

Volgens Transparancy International staat Rusland bij de 45 meest corrupte landen wereldwijd. Eerder dit jaar kwam Navalny met een documentaire over premier Medvedev, die door corruptie een gigantisch geheim vermogen zou hebben opgebouwd.

De film is al 22 miljoen keer bekeken op YouTube en had een enorme impact. Zo is de steun voor Medvedev door de documentaire gedaald. In maart van dit jaar braken ook weer grote protesten uit naar aanleiding van deze documentaire.

Want uit de documentaire bleek dat Medvedev zelfs een paleis voor een eend zou hebben laten bouwen. Die scherts wordt beantwoord door de demonstranten die massaal badeenden als symbool van het protest hebben geadopteerd.  

Alhoewel Poetin heeft aangekondigd de corruptie in het land aan te gaan pakken, lijkt Medvedev zich van dit alles vrij weinig aan te trekken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.