Mocht TVM-directeur Arjan Bos na de fatale wissel in Vancouver zijn geconfronteerd met een breuk tussen trainer Gerard Kemkers en schaatser Sven Kramer, dan had hij waarschijnlijk gekozen voor Gerard Kemkers. Dit zegt Bos in het boek 'Een vracht aan titels' over veertien seizoenen TVM als schaatssponsor: 'Dan moet ik voor Gerard gaan'.

Veertien seizoenen lang domineerde TVM het Nederlandse schaatsen. Aanvankelijk als nieuwkomer met een, afgemeten aan rijke ploegen als DSB en Spaarselect, klein budget, maar gaandeweg als de ploeg met de beste faciliteiten en begeleiding. Perfectie en rust waren de voorwaarden waarin de ploeg wist te gedijen. 

Eindbaas Kramer

In het boek komen de toppers van welleer én de toppers van toen aan het woord. Van Jeremy Wotherspoon tot Ireen Wust. Wat opvalt is de journalistieke benadering van het boek. Zo krijgt Rintje Ritsma de ruimte zijn periode onder Gerard Kemkers kritisch te beschouwen, wordt ingegaan op interne conflicten en zetten Dijkgraaf en Den Elt Sven Kramer fijntjes op z'n plek als hij z'n rol als eindbaas probeert te bagatelliseren. 'De vuist op tafel gebeurt wel eens een enkele keer, maar liever niet' zo geeft hij uiteindelijk toe.

Kemkers vóór Kramer

Op de vraag wat Arjan Bos gedaan zou hebben als Sven in Vancouver had gezegd dat hij van Gerard Kemkers afwilde, laat Bos weten dat hij blij is dat die vraag nooit aan de orde is gekomen. Maar mocht het zover zijn gekomen, dan was de keus voor Bos duidelijk: 

'Ik ben altijd van mening geweest dat wanneer je een structuur hebt staan, je voor structuur moet kiezen en niet voor het individu. (..) Daarom had ik waarschijnlijk voor Gerard gekozen'

Op de vervolgvraag of dit betekent zou hebben dat 'de grootste schaatser aller tijden dan een hand had gekregen en weg had kunnen gaan' antwoord Bos 'Ja', maar nuanceert dat hij 'nooit voor deze afweging heeft gestaan'. Toch herhaalt hij zijn keuze voor Kemkers: 'dan moet ik voor Gerard gaan'.

Dat de onderste steen over de Wissel ook hiermee nog niet boven is bewijst teammanager Patrick Wouters met de uitspraak 'Ik heb me voorgenomen zo weinig mogelijk details prijs te geven, zo lang Gerard en Sven dat ook niet doen'. Wordt vervolgd dus.

Schaduwkanten

Het boek schetst een beeld van een vruchtbare samenwerking tussen sporters en sponsors. De meeste relevante personen komen aan het woord, hoewel ik persoonlijk het verhaal van krachttrainer Jim McCarthy had willen horen. Hoe hij met de kritiek omgaat dat TVM zou staan voor Te Veel Muscles. Of de verhalen van sporters die het bij TVM niet hebben gered, zoals Marit Leenstra, Beorn Nijenhuis en Simon Kuiper. Daar staat wel tegenover dat met name de interviews met Rintje Ritsma en Geert Kuiper wel degelijk de schaduwkanten van TVM als topsportsponsor laten zien. 

Voor een eigen uitgave is het inkijkje in de keuken van TVM opvallend open en onderschrijft het boek de conclusie van directeur Bos: 'Geen topsport zonder averij, natuurlijk. Zoals er geen transport is zonder schade.'

Johan Boef schreef onlangs de biografie 'Sven' over de carrière van Sven Kramer tot nu toe.

Beluister hier het interview met auteur Jan Dijkgraaf en perschef Jaap Stalenburg in Radio EenVandaag.

Deel 1:

Deel 2: