Oorlogsheld Marco Kroon, die vorig jaar voor zijn optreden in Afghanistan een Militaire Willems-Orde kreeg, wordt verdacht van drugs en wapenbezit. De politie heeft Kroon en zijn vriendin vrijdag verhoord. In december werden al vier andere verdachten voor dezelfde zaak aangehouden. Kroon en zijn vriendin zijn niet aangehouden.

De politie denkt op korte termijn het onderzoek af te ronden. In EenVandaag een nieuwe blik op het verleden van Marco Kroon.

Het Brabants Dagblad meldde eerder dat politie en marechaussee Kroon al sinds oktober op de korrel hebben. Het zou daarbij gaan om cocaïnegebruik door de militair en bezoekers van Café Vinny, de kroeg die door Kroon in Den Bosch wordt geëxploiteerd.

Kroon ontkende tegenover de krant schuldig te zijn. ,,Als er eentje antidrugs is, ben ik het wel. Ik kan dat toch niet hebben als militair. Ik weet dat er eerder in dit café gehandeld werd. Die zooi heb ik er helemaal uitgewerkt'', citeerde de krant hem.

Het ministerie van Defensie liet zaterdagochtend vroeg in een reactie weten geschrokken te zijn van het bericht dat Kroon wordt verdacht en vrijdag is verhoord. Maar het 'wacht verdere ontwikkelingen af'. Het wijst erop dat iemand pas schuldig is als de rechter hem of haar veroordeelt en beklemtoont dat de verrichtingen waarvoor hij is onderscheiden uitzonderlijk blijven. Defensie onthoudt zich verder van commentaar, zolang 'een strafrechtelijke procedure' loopt.

Koningin Beatrix sloeg Kroon in mei tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Zij deed dat tijdens een plechtige ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. Het was voor het eerst in ruim vijftig jaar dat deze hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding werd uitgereikt aan een individu. Kroon kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij in 2006 leiding gaf aan een peloton dat gewaagde commandoacties uitvoerde in Afghanistan.

Oorlogsheld Marco Kroon verhoord door politie