De Verenigde Staten denken dat het regime van Bashar al-Assad in Syrië tijdens de burgeroorlog chemische wapens heeft ingezet tegen rebellengroepen. Na het begin van de burgeroorloog ruim een jaar terug en na ruim 70.000 doden lijkt er een belangrijke omslag plaats te gaan vinden: het heeft er alle schijn van dat de Amerikanen zich serieus gaan bemoeien met de gang van zaken in het gebied.

Onlangs werd een kleine hoeveelheid van het chemische wapen sarin gevonden in de buurt van Aleppo. Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, zei dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de overtuiging hebben dat er kleine hoeveelheden chemische wapens zijn ingezet door het Assad-regime.

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse president Barack Obama al aan dat er  200 Amerikaanse militairen in Jordanië worden gestationeerd. Het is eventueel een voorbode op de komst van meer militairen in het gebied, en daarmee is een interventie van de Verenigde Staten in Syrië een stap dichterbij gekomen: de Amerikanen hebben eerder gezegd tot actie over te gaan als Assad chemische wapens zou inzetten. Het Witte Huis verklaarde gisteren dat er nog geen concreet bewijs is om tot actie over te gaan.

Vanavond in EenVandaag: welk scenario ontvouwt zich als de Amerikanen (militair) ingrijpen in Syrië: hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de eventuele risico's en gevolgen?

Met onder meer Nederlands militair historicus Christ Klep en Kees Homan van Instituut Clingendael.