De Amerikaanse luchtvaartadvocaat Floyd Wisner klaagt de voormalige rebellenleider Igor Girkin aan. Hij houdt Girkin verantwoordelijk voor het neerschieten van vlucht MH17. De Amerikaan vertegenwoordigt daarbij de families van zes Nederlandse passagiers die aan boord van de vlucht zaten. 

Dat zegt Floyd Wisner vanavond in EenVandaag. "We zijn er zeker van dat Girkin verantwoordelijk is. Alle bewijzen wijzen naar hem", zegt de adocaat. 

Megaclaim

Wisner heeft een claim van 900 miljoen dollar neergelegd bij de voormalige Russische inlichtingenofficier, die ten tijde van de ramp met de MH17 leider van de separatisten was in Oost-Oekraïne. De Amerikaanse advocaat vertegenwoordigt de families van in totaal 17 passagiers, waaronder zes Nederlanders.

'Genoeg bewijs'

Volgens de Amerikaanse advocaat is er voldoende bewijs om Girkin, die zichzelf Strelkov noemt, verantwoordelijk te houden voor de ramp met de MH17. Wisner is ervan overtuigd dat er genoeg bewijs is om aan te tonen dat het vliegtuig is neergeschoten door pro-Russische rebellen. 

Volgens Floyd Wisner is er na een jaar te weinig vooruitgang geboekt en hij wil met de megaclaim extra druk op de politiek en diplomatie zetten om de verantwoordelijken te vinden. 

In EenVandaag een gesprek met Wisner. Ook spreken we met internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops over de kans van slagen van de claim. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.