De onveilige toestanden die EenVandaag aantrof in een aantal klimbossen is niet alleen de exploitant aan te rekenen, maar ook inspecteurs die de parken gecontroleerd hebben. Dat stelt de internationale vereniging van klimparken IAPA in reactie op de reportage die EenVandaag afgelopen maandag uitzond.

In de uitzending uitten inspecteurs in de branche hun zorgen over de veiligheid van een aantal klimparken. Ze reageerden op een rondgang die EenVandaag maakte langs een aantal klimbossen. In drie van de vijf parken bleken zaken mis te zijn, variërend van houtrot tot bomen die in slechte staat verkeren en van onjuiste zekerkabels tot spanbanden die de bomen afknellen. Bestuurslid Frank Schilders van de European Rope Course Association (ERCA), klimparkinspecteur Rick Jansen en Walter Verbaarschot van keuringsinstituut Tüv Nederland oordeelden dat de parken daarmee in strijd handelen met de in de branche afgesproken NEN-norm. 

Getraind personeel 

De International Adventure Park Association sluit zich in een reactie (zie bijlage) bij hun oordeel aan. “Het is waar dat bij een aantal van de voorbeelden uit de reportage niet wordt voldaan aan de huidige EU-normen en bepaalde materialen niet zijn gebruikt zoals zou moeten”, stelt de IATA. “Daarbij moet opgemerkt worden dat de defecten zoals te zien in de reportage ontdekt hadden moeten worden door bekwame en ervaren inspecteurs.” De vereniging wijst in het statement verder op het belang van goed getraind personeel. “Het hebben van zeer goed opgeleide medewerkers is een absolute must in de touwparcoursenbranche om het hoogste niveau van veiligheid voor gasten en personeel te kunnen garanderen. De beheerder en zijn werknemers moeten getraind worden aan de hand van de huidige nationale en Europese richtlijnen en normen.”

Verzekeraar

Ook de belangrijkste verzekeraar van klimparken riep al op tot actie. MS Amlin kondigde tegenover EenVandaag aan de polisvoorwaarden van haar cliënten te willen gaan aanscherpen. Op die manier hoopt de verzekeraar meer grip te krijgen op de klimbossen, die op dit moment niet onder wet- en regelgeving vallen. 

De reportage 'Veel mis met veiligheid klimbossen' kunt u terugkijken:

'Veel mis met veiligheid klimbossen'