Duitsland werd door Zuid-Korea het WK van 2018 uitgeschopt. Tachtig jaar geleden waren het de Zwitsers die Duitsland wegstuurden.

De Duitsers waren een van de kanshebbers voor de wereldbeker, maar ze liggen er nu al uit. Het overkwam ze ook in 1938. Frankrijk organiseerde toen het WK, en de Duitsers deden mee met een nieuw team. Nazi-Duitsland had namelijk eerder dat jaar Oostenrijk ingelijfd. En dat was in die tijd hét voetballand, vertelt sporthistoricus Jurryt van der Vooren.

"In 1938 gebeurde wat nooit eerder gebeurd is en daarna ook nooit meer gebeurde: een land dat zich kwalificeert voor een WK dat niet op komt dagen omdat het niet meer bestaat. Met de Anschluss van begin 1938 verspeelde Oostenrijk ook haar deelname aan het WK."

Zwitsers waren sterker

De Duitsers dichtten zichzelf grote kansen toe, aldus Van der Vooren. In 1934 waren ze als derde geëindigd op het WK, de Oostenrijkers als tweede. De Duitsers begonnen aan het WK met zes ‘eigen’ mensen en vijf Oostenrijkers. Ze speelden tegen Zwitserland, maar dat land bleek te sterk voor het nog maar kortgeleden gevormde Duitse team. 

Niet alle Oostenrijkse spelers wilden uitkomen voor de Duitsers, vertelt Van der Vooren. "Toenmalig sterspeler Matthias Sindelar is een bekend voorbeeld. Een beroemde Oostenrijkse voetballer. Die vond het niks, hij weigerde voor een nationaal-socialistisch Duits team te spelen." Sindelar overleed een half jaar na het WK van 1938, officieel vanwege koolmonoxidevergiftiging. Maar historici houden ook de mogelijkheid open van zelfmoord of moord, omdat hij de Duitsers beledigde met zijn weigering om voor hen te voetballen. 

Politiek en sport

Volgens de huidige Duitse speler Thomas Müller was er de afgelopen tijd onrust in het team vanwege het bezoek van twee spelers aan de Turkse president Erdogan, in de periode voor diens herverkiezing. Opnieuw lijkt politiek de sport dus te beïnvloeden. 

"Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", poneert Van der Vooren. "Het WK van 1934 was in Italië, dat was één groot politiek spel, twee jaar voor de Olympische Spelen in Berlijn die gezien worden als hét voorbeeld van de vermenging van sport en politiek."

Van der Vooren verwacht dat de Duitsers zich snel zullen herstellen van hun nederlaag, om vervolgens sterk terug te komen. "Duitsers kunnen daar beter mee om gaan dan Nederlanders," zegt hij.