Terrorisme, klimaatverandering en nucleaire dreiging, 2017 stond bol van negatief nieuws. Als het aan optimist Ralf Bodelier ligt gloort er ook genoeg hoop aan de horizon. "We hebben een zwaar vertekend beeld van de werkelijkheid."

Vanuit de overtuiging dat reguliere media niet genoeg stilstaan bij positief nieuws legt journalist Ralf Bodelier op de nieuwssite World's Best News "brede en stucturele tendensen" bloot. Volgens Bodelier zouden de media veel meer de tendens van de structurele vooruitgang moeten onderstrepen. Hier een opsomming wat er volgens Bodelier wél allemaal goed ging in 2017:

  • Op dit moment zijn er wereldwijd 200 miljoen mensen aan het studeren. Dat getal is in de hele geschiedenis nog nooit zo hoog geweest.
  • In de afgelopen 25 jaar kregen wereldwijd 2,5 miljard mensen schoon water. Vier miljard mensen hadden al schoon water, maar in een kwart eeuw dus meer dan de helft erbij. Nog steeds 600 miljoen mensen te gaan maar dat gaat enorm snel.
  • Elk jaar ontsnappen er tussen de 80 en 100 miljoen mensen aan extreme armoede. 
  • Het homohuwelijk wordt in steeds meer landen in de wereld erkend. In 2017 gingen Australië, Finland, Malta en Duitsland overstag.
  • Gelijkheid tussen mannen en vrouwen neemt toe.
  • Het aantal oorlogsslachtoffers daalt in het derde jaar op een rij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.