Friesland gaat de strijd aan met Rotterdam om de start van de Tour de France binnen te halen. Dat zegt senator en oud-bestuurslid van de KNWU, Joop Atsma in EenVandaag.

Eerder ging al het gerucht dat Friesland dergelijke plannen had. Vorige week lekte het nieuws uit dat Rotterdam de opening van de Tour de France van 2023 of 2024 binnen wil halen. In Radio EenVandaag zei Atsma 'dat Friesland zich bij de organisatie van de Tour de France heeft gemeld voor de start'.

Glans aan de Afsluitdijk

Daarmee lijken Friesland en Rotterdam beide te strijden om 'le Grand Départ'. De kans is namelijk klein dat Nederland zowel de eerste dag van de Tour de France van 2023 als ook 2024 toegewezen krijgt.

Atsma heeft een duidelijke motivatie om de Tour naar Friesland te halen. "Het zou prachtig zijn dat de heropening van de gerenoveerde Afsluitdijk glans zou krijgen door de Tour de France."

Joop Atsma vertelt over de kandidatuur van de provincie Friesland voor 'le Grand Départ' van de Tour de France.

Grandeur van Rotterdam wint van Utrechtse historie

Atsma was als bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) betrokken bij het binnenhalen van de Tourstart van 2010. De strijd van toen ging tussen Utrecht en Rotterdam. Uiteindelijk won de havenstad door goed lobbywerk van onder andere voormalig burgermeester Ivo Opstelten.

Volgens Joop Atsma was Utrecht de eerste kandidaat. "Het initiatief kwam in 2003 met name uit de stad Utrecht. Vanaf dat moment ben ik er zelf bij betrokken geweest", zo herinnert Atsma zich "Enkele jaren later meldde Rotterdam zich." Vijf jaar later sleepte Utrecht alsnog de start van de Tour de France binnen.

Geld geeft niet de doorslag

Atsma geeft toe dat de organisatie van 'le Grand Départ' veel geld kost. Toch denkt hij niet dat de kandidaat wint die het meeste geld op tafel kan leggen. "Geld geeft niet de doorslag. Maar dat het niet goedkoop is, is een ding dat zeker is".

Zo moet er ook goed gelobbyd worden. Daarnaast raadt hij Rotterdam aan het lobbytraject 'stap voor stap op te bouwen' en 'niet te gretig te zijn'. Ook moet er een even veilig als aantrekkelijk parcours worden aangeboden.

Groningen

Atsma denkt dat de basis voor het Rotterdamse succes van de start in 2010 enkele jaren eerder werd gelegd. Hij verwijst daarvoor naar het binnenhalen van Groningen van de Giro d'Italia in 2000. Sindsdien groeide het besef dat het mogelijk was om grote wielerronden binnen te halen. Atsma: "Je kunt toerisme op de kaart zetten. Misschien wel wereldwijd."

Atsma hoopt dat de organisatie van de Tour zal kiezen voor de provincie Friesland. In de loop van 2022 wordt de grootscheepse renovatie van de Afsluitdijk afgerond: "Het zou mooi zijn als heropening gevierd wordt met de Tour de France." Atsma hoopt dat enkele grote Friese steden zich aansluiten bij de kandidatuur.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.