Elke keer als we kunststof kleding in de wasmachine stoppen komen er plastic vezels in het milieu terecht. Onderzoekers krijgen er steeds meer zicht op waar deze vezels blijven en slaan alarm. Kledingvezels vervuilen ons water, ons voedsel en de lucht. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Het is al langer bekend dat de zogenoemde ‘microplastics’ in ons water terechtkomen, maar dit onderzoek laat zien dat de vervuiling nog veel verder gaat. De vezels komen zelfs voor in het voedsel dat we eten, zoals vis en vlees, maar ook in producten als honing.

De microscopisch kleine plastic vezels kunnen ook in ons lichaam komen via de lucht. In een stad als Parijs werden twee tot 355 microvezels per dag, per vierkante meter geteld, blijkt uit dit onderzoek.

Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation zijn de gevolgen voor de volksgezondheid niet te overzien. In EenVandaag een gesprek met Westerbos en ondernemers die oplossingen hebben bedacht om dit probleem tegen te gaan.