Jonge kinderen zijn er niet bij gebaat als te veel verschillende mensen het betreffende kind opvangen. Dat zei Muriëlle Springer, directeur van kinderopvang KinderRijk, op NPO Radio 1. "Dat is heel slecht voor de ontwikkeling", zo wist zij te melden.

Maar klopt het ook? Is het beter om je kind op één vaste plek te laten opvangen? En doe je dat niet, heeft de ontwikkeling van je kind daar dan onder te lijden?

Relatie tot de opvang

'Nuance' lijkt het kernwoord. "De situatie verschilt per kind", zo pedagoog Mariëlle Beckers vast. De uitspraak van Springer ging alleen niet over één kind in het bijzonder, maar kinderen in het algemeen.

"Het hangt ontzettend af van de relatie die kinderen hebben met degene bij wie ze ondergebracht worden", zegt Micha de Winter, emeritus hoogleraar Opvoedingsvraagstukken (Universiteit Utrecht). Die relaties hebben invloed op de kwaliteit van de opvang. "Als kinderen bij wijze van spreken gedumpt worden bij mensen die geen aandacht voor ze hebben en dan ook nog bij wisselende personen, dan kan ik me voorstellen dat het niet zo fijn is voor het kind en zijn ontwikkeling."

Liefdevolle opa's en oma's

Zit het met de relaties goed, dan kan een kind ook prima bij verschillende adressen worden ondergebracht. "Als kinderen worden opgevangen door liefdevolle opa's en oma's of liefdevolle vrienden en vriendinnen, dan is dat prima voor de ontwikkeling", zegt De Winter. "Hetzelfde geldt natuurlijk voor de kinderopvang. Als de kinderopvang van slechte, onvoldoende kwaliteit is, dan is dat niet goed voor de ontwikkeling van het kind."

"Op het moment dat een kind geen veilige basis heeft, dan zal het belemmerd kunnen worden in de ontwikkeling", zegt Mariëlle Beckers. Gebeurt dat dan is een kind 'onveilig gehecht'. "Maar voordat het zo ver is, moet er wel echt veel gebeurd zijn. Dan gaat het om kinderen die uit huis geplaatst zijn, in pleeggezinnen hebben doorgebracht, of heel veel wisselende woonplekken hebben gehad."

Feit of Fictie: Is het beter om je kind op een vaste plek te laten opvangen? Lammert de Bruin checkt het in Radio EenVandaag.

Kwaliteit

Beide deskundigen zeggen dus in feite: alles valt of staat bij de kwaliteit van de opvang. Voordat de ontwikkeling van het kind daadwerkelijk in gevaar komt, moet er wel heel veel gebeurd zijn.

De quote waar het allemaal mee begon kunnen we dus afdoen als fictie. Het is absoluut niet één op één aan te geven dat kinderen die door veel verschillende mensen worden opgevangen, een minder goede ontwikkeling hebben. De ontwikkeling van het kind heeft te lijden onder opvang van slechte kwaliteit. Dat kan voorkomen in de kinderopvang, maar net zo goed op één vast plek, als op meerdere verschillende plaatsen.