Iedere stap die je op hun pagina zet wordt door Facebook grondig geanalyseerd. Hierdoor kan het sociale netwerk een zeer nauwkeurig beeld van jou krijgen. Tot aan politieke voorkeur aan toe. Dat heb je kunnen zien in de aflevering van De Voorspelbare Mens.

Hoewel het bedrijf nooit openlijk heeft verteld wat het precies met deze gebruikersdata doet, maakt ons dit er zeker niet meer gerust op. Maar met een simpele app kan je zien wat Facebook van jou weet.

De Chrome-Plugin Data Selfie geeft ons een goed voorbeeld wat Facebook zoal weet over ons. De extensie bekijkt na de installatie welke activiteiten je uitvoert op het sociale medium, waar je op klikt, wat je doet en ook hoe lang je ergens naar kijkt.

Nadat Data Selfie enkele uren met je mee heeft kunnen kijken, is het tijd om de verzamelde gegevens in kaart te brengen. In een speciaal rapport toont de extensie verschillende statistieken. Denk hierbij aan bezochte pagina’s, wat je leuk vindt, enzovoorts.

Emotioneel relaxt en gelovig

Een stuk verontrustender is echter dat Data Selfie ook in kan schatten of je emotioneel relaxt, gelovig of niet gelovig bent, en wat je politieke voorkeur is. Allemaal dingen die je waarschijnlijk niet eens expliciet meldt op het sociale medium.

Natuurlijk is de informatie van Data Selfie alleen voor jou zichtbaar, maar de data die Facebook van jou beheert stuurt het bedrijf mogelijk doodleuk op naar adverteerders. Zij kunnen hierdoor gerichte reclameboodschappen naar je sturen, van bedrijven, maar ook door politieke partijen.

Ook benieuwd naar welke info jij prijsgeeft op het sociale medium, zonder dat je dit misschien zelf doorhebt? Data Selfie is nu gratis te downloaden in de Chrome Web Store.