Vicepremier André Rouvoet (CU) is zeer ontstemd over de brief van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over uitbreiding van selectie van embryo's. Bussemaker schreef de Tweede Kamer maandag dat selectie van embryo's bij reageerbuisbevruchting ook toegestaan wordt voor een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker. De kwestie is daarmee nu een twistpunt tussen de twee coalitiepartners PvdA en ChristenUnie geworden. In EénVandaag een gesprek met een PvdA-coryfee. Komt het kabinet hier nog uit?

Door de ministerraad is vrijdag besloten dat staatssecretaris Bussemaker een nieuwe brief aan de Kamer stuurt. Bussemaker dacht bij de eerste brief dat het ging om een technische verandering, maar onderkent nu dat er ingewikkelde medische en ethische aspecten aan vastzitten. Het kabinet bespreekt de kwestie later.De VVD in de Tweede Kamer vindt de discussie in het kabinet over de selectie van embryo's bij reageerbuisbevruchting een ,,wanvertoning''. De liberalen zeggen niet meer te begrijpen welke kant het kabinet op wil. Mensen met een ernstige erfelijke ziekte weten niet waar ze aan toe zijn, aldus de VVD.Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg zal dinsdag een spoeddebat aanvragen om helder te krijgen ,,wat het kabinet nu echt vindt''. De liberalen omschrijven de gang van zaken in de afgelopen week als ,,bizarre capriolen van een kabinet dat intern verdeeld is''.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.