Onkruid 'spotten' is een nieuwe trend die overgewaaide uit Engeland en Frankrijk. Wil je ook meer leren over de kleine plantjes tussen de stoeptegels? Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

De Leidse Hortus Botanicus bracht het 'botanisch stoepkrijten' naar Nederland. Al enkele jaren bestrijden Nederlandse gemeentes het onkruid tussen de tegels niet meer met gif, maar heet water. Niet al het groen verdwijnt hierdoor, tot ergernis van veel mensen.

Door met stoepkrijt de naam bij de plantjes te schrijven proberen botanische stoepkrijters die ergernis weg te nemen. Zo verliezen de stoepplantjes het negatieve stempel van onkruid, is het idee.

1. Ereprijs

Ereprijs
Bron: EenVandaag
Ereprijs

Ereprijs behoort tot de familie van de weegbree. In de middeleeuwen kregen winnaars van toernooien een krans met deze bloemen als prijs. Het plantje werd eeuwenlang in Europa gebruikt als medicijn tegen longtuberculose, jicht, oorpijn, astma en huidziekten.

Nog steeds is ereprijs als geneeskrachtige thee te koop en wordt gebruikt als gorgeldrank bij slijmvliesontstekingen. Dit handige huismiddeltje is dus gewoon te vinden in je tuin tussen de tegels.

2. Zilverschildzaad

Zilverschildzaad
Bron: EenVandaag
Zilverschildzaad

Zilverschildzaad is een zogeheten tuinvlieder. Dat zijn plantjes die zich vanuit tuinen in het wild hebben gevestigd. Deze plant is dus ook gewoon te koop in tuincentra. Zilverschildzaad komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied. De bloemen van deze plant ruiken naar honing. Het plantje heeft zijn Nederlandse naam gekregen vanwege de vorm van het zaad (een schild) en de haren op het blad die zilver zijn.

Het plantje is eetbaar en het smaakt een beetje naar mosterd. Het zit vol vitamine C en doet het bijvoorbeeld goed in salades. In Spanje werd het plantje vroeger gebruikt om scheurbuik tegen te gaan. En de Engelsen dachten dat de zoete geur van het plantje boosheid uit mensen kon verdrijven, waardoor het kruid de naam 'kwaadheidswortel' kreeg.

Lees ook

3. Muizengerst

Kruipertje
Bron: EenVandaag
Kruipertje of muizengerst

De muizengerst is vooral in de stad te vinden en komt daarbuiten bijna niet voor, daarom wordt het ook een 'urbanofiele' plant genoemd.

Op zijn aren zitten weerhaakjes waar je gemakkelijk aan kan blijven haken. Een oud kinderspel is om de aar van de muizengerst door je mouw of broekspijp omhoog te laten kruipen. Hieraan dankt het plantje zijn bijnaam 'kruipertje'.

4. Gehoornde klaverzuring

Gehoornde klaverzuring
Bron: EenVandaag
Gehoornde klaverzuring

De gehoornde klaverzuring komt overal ter wereld voor. Ondanks de naam hoort het plantje niet bij de klaverfamilie, maar bij de klaverzuringfamilie. De gele bloempjes van de plant gaan overdag open en sluiten zich 's avonds weer.

De blaadjes zijn eetbaar en hebben een wrange smaak, een beetje zoals citroen, en zuring. De hele plant is rijk aan vitamine C. In India is het een populaire groente. en het plantje is ook te drinken als thee.

5. Varkensgras

Varkensgras
Bron: EenVandaag
Varkensgras

Anders dan zijn naam doet vermoeden, hoort het varkensgras niet bij de grassen, maar bij de duizendknoopfamilie. De bloempjes zijn wit of roze en zijn maar 3 millimeter groot.

Het kruid werd vroeger als voer aan vee, vooral varkens, gegeven. In het Engels heet het plantje prostat knotweed, omdat prostaatklachten ervan zouden afnemen.

6. Grote weegbree

Grote weegbree
Bron: EenVandaag
Grote weegbree

De grote weegbree dankt zijn naam aan de plek waar hij groeit: namelijk langs de weg. De plant heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Met het blad van de weegbree kun je de prik van de brandnetel verzachten. Daar waar brandnetels groeien, vind je ook altijd de weegbree. Het plantje helpt eveneens om de steek van een wesp mee te verzachten. Kijk dus goed of je deze toevallig ziet als je gestoken wordt. Je kunt weegbree als spinazie bereiden en er thee van zetten. De zaden van de weegbree stimuleren ook de stoelgang.

7. De beklierde basterdwederik

Beklierde basterdwederik
Bron: Eenvandaag
Beklierde basterdwederik

Deze plant werd vroeger ook wel het wilgenroosje genoemd en heeft roze en witte bloempjes. De bladeren van deze plant lijken erg op het blad van een wilg. Logisch wel, want wederik is een ander woord voor wilg. De beklierde basterdwederik is te herkennen aan de haren op de stengel.

De basterdwederik is een plant uit de teunisbloemfamilie en er zijn verschillende variaties van. Anders dan zijn familie de grote wederik is de basterdwederik niet geneeskrachtig. Grote wederik kan wel worden gebruikt als medicijn tegen koorts en diarree.

Wil je weten wat er in jouw tuin aan 'onkruid' groeit? Er zijn verschillende apps die je helpen om erachter te komen zoals Seek of Picture This.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp