Er is bij ouders van jonge kinderen onrust ontstaan na de dood van drie baby's, vlak na een vaccinatie tegen pneumokokken. Het RIVM heeft consultatiebureaus laten weten uit voorzorg een bepaalde serie van het middel niet meer te gebruiken. Uit onderzoek moet blijken of de vaccinatie iets met de dood van de kinderen te maken heeft. Medici benadrukken dat door deze vaccinatie jaarlijks het leven van 300 kinderen wordt gered.

Volgens een woordvoerster van het RIVM komen er per jaar vijf tot tien meldingen binnen van overlijdensgevallen van baby's net na een vaccinatie.

Omdat er in de laatste twee weken van oktober plotseling drie meldingen binnenkwamen, werd alarm geslagen.

Het middel Prevenar wordt sinds 2006 gebruikt. Vele duizenden kinderen hebben het toegediend gekregen, aldus het RIVM. Er zijn nog nooit meldingen van ernstige bijwerkingen geweest, zegt het instituut.

Twee van de drie kinderen kregen ook een vaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hersenvliesontsteking en hepatitis B. De partijnummers van dit vaccin waren hetzelfde. Het derde kind kreeg eenzelfde prik, maar zonder het vaccin tegen hepatitis B.

Volgens het RIVM gaan de pneumokokkenvaccinaties gewoon door, maar voorlopig wel met vaccins uit een andere productieserie.

Ongerustheid na dood baby's pneumokokken-prik