Epo heeft niet of nauwelijks effect op de prestaties van getrainde wielrenners, is de conclusie van een Leids onderzoek dat vandaag in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd onder 48 getrainde amateurrenners, waaronder EenVandaag-verslaggever Mark de Bruijn. In de wielerwereld wordt sceptisch op de uitkomst van het onderzoek gereageerd.

‘In tijdrit of wegrace geen effect’

De groep van 48 renners die aan het onderzoek meededen was verdeeld in twee groepen: een groep die daadwerkelijk EPO kreeg toegediend en een controlegroep die het met een placebo moest doen.

De onderzoekers lieten weten dat de hartslag, de melkzuurwaarden in het bloed en de ademhaling bleven bij beide groepen gelijk. In het Radio1-journaal vatte onderzoeker Heuberger het als volgt samen: "Het geeft een duidelijke, maar kleine verbetering in de maximale inspanningstest, maar in een soort tijdrit of wegrace zien we helemaal geen effect."

Boogerd: ‘Mijn prestaties verbeterden onmiddellijk’

Maar voormalig wielerprof én dopingzondaar Michael Boogerd weet zeker dat het wel degelijk effect heeft: in de Volkskrant vertelt hij hoe wereldtoppers als Frans Maassen en Edwig van Hooydonck binnen no time werden gedegradeerd tot figuranten en aan alle kanten worden gepasseerd door onbekende Italiaanse renners. En zelf ervoer hij de werking direct: “Toen ik aan de epo ging verbeterden mijn prestaties onmiddellijk”

Danny Nelissen: ‘Onderzoek niet representatief’

En ook oud-renner, eveneens dopingzondaar en wielercommentator Danny Nelissen heeft zo z’n bedenkingen bij het onderzoek: Je kunt wat hem betreft amateur-renners niet vergelijken met profrenners. “Je kunt alleen maar concluderen dat het niet werkt bij amateur-renners. De groep is niet representatief en de inspanning is niet representatief".

Collega Mark de Bruijn hoorde bij de groep die het middel daadwerkelijk kreeg toegediend, maar reed zijn langzaamste beklimming van de Mont Ventoux ooit. Hij is sceptisch over de uitkomsten van het onderzoek: