In Finland worden ze ‘De Kaars van de Natie’ genoemd, in Nederland kijken we eerder op ze neer: leraren. Slecht betaald, laag gewaardeerd en niet in staat pestgedrag in de klas te voorkomen.

Toch staat ons onderwijssysteem nog 7e op de wereldranglijst, na landen als Finland, Zuid-Korea, Singapore en Groot-Brittannie. Dat kan en moet beter vindt minister Bussemaker. Daarom komen 150 docenten en 20 onderwijsministers uit de hele wereld vandaag en morgen in Amsterdam bij elkaar op de ‘Summit on the Teaching Profession’ (Onderwijs G20). Om met elkaar te spreken, naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. 

EenVandaag kijkt over de grens mee met de Finse docent Jaakko Meretniemi, (36). Leraar Geschiedenis, Social Sciences (soort maatschappijleer), Politiek en Economie van het Kirkkoharjun college in Kirkkonummen in Finland. De Amerikaanse Biologie en Natuur- Scheikundedocent Paul Andersen (43) van de Bozeman High School in Bozeman, Montana. En de Nederlandse Aardrijkskundedocent Peter Teitler (60) van het Baken Park Lyceum in Almere. 

Daarnaast vroegen we 1200 scholieren uit het 1VJongerenpanel wat zij nu een goede docent vinden, lees hier de uitslag. Jet Bussemaker reageert daarop. Ziet zij de Nederlandse docent ook als een kaars van onze natie?

Uitwisselingsscholieren uit Brazilië, Duitsland en China reageren op de uitslag van het Jongerenpanel. Ze vinden het niet gek dat Nederlandse scholieren niet per se van hun docent verwachten dat hij/zij orde houdt in de klas. "Nederlandse leraren zijn best braaf," zegt de Duitse Mirjam.