Mensen die voor een familielid met dementie zorgen raken steeds vaker overbelast. Een deel wordt depressief of loopt zelfs rond met zelfmoordgedachten. Ondersteuning van deze mantelzorgers schiet ernstig tekort. In sommige regio’s staan meer dan 100 mantelzorgers op een wachtlijst. En dat terwijl het aantal dementerenden en mantelzorgers alleen maar verder toeneemt.

EenVandaag gaat langs bij René Sman uit Zaandijk. Hij zorgt voor zijn vrouw met Alzheimer en dat valt hem soms loodzwaar. “Na mijn vakantie kon je me totaal opvegen.’’ De gedachte dat hij weer voortdurend voor zijn vrouw moest zorgen, beklemde hem: “Ik deed mijn ogen dicht en zag een rotsachtige weg door de woestijn voor me waar geen eind kwam. Dit is nu mijn bestaan, dacht ik, een eindeloze weg.’’

Dorien Blankers uit Weert heeft jarenlang gezorgd voor haar dementerende moeder. In die tijd sliep ze hooguit 5 uur per nacht. Alles stond in teken van haar moeder. Het maakte haar eenzaam en wanhopig. “Het is echt heel heftig geweest. Ik werd er heel somber van. Mensen die er geen heil meer in zien kan ik heel goed begrijpen.” Dorien kreeg pas hulp vlak voor haar moeders overlijden.

Zelfmoordgedachten bij mantelzorgers

Karlijn Joling werkt bij het VUmc en deed onderzoek naar zelfmoordgedachten bij mantelzorgers. Aanleiding is recent Australisch onderzoek. Volgens Joling speelt dat in Nederland ook. "We hebben gekeken naar 192 mensen die eerder bevraagd zijn door ons. Mensen die onder één dak wonen met iemand met dementie. Veertig procent ontwikkelden angst-en depressie-klachten. Vijf procent bleek in het afgelopen jaar zelfmoordgedachten te hebben gehad."

Vanmiddag in Radio Eenvandaag is Joling te gast. Ook spreken we Marjolijn de Jong. Zij zorgde voor haar vader. Drie jaar geleden is hij gestorven.

Vanavond in EenVandaag reageert CDA-Kamerlid Mona Keijzer op de problemen.