De weekend-kranten staan vol van de in opspraak geraakte VVD-voorzitter Henry Keizer. Gisterochtend liet hij nog weten dat hij integer had gehandeld bij de overname van uitvaartbedrijf  ‘de Facultatieve’ en dat een onderzoek wat hem betreft niet nodig was. Gistermiddag vroeg hij de integriteitscommissie van zijn partij alsnog zijn eigen handelen te onderzoeken. Volgens de Telegraaf gebeurde dat na aandringen van partijleider Rutte.

Afgelopen weekeinde onthulde onderzoeksplatform Follow the Money dat Henry Keizer samen met drie zakenpartners voor een schijntje alle aandelen van ‘De Facultatieve’ kocht. Ze betaalden 500.000 euro voor een bedrijf dat tientallen miljoenen waard bleek. Keizer vervulde meerdere rollen tijdens de transactie in 2012 en verwierf zelf 51 procent van alle aandelen. 

Na de publicatie hield Keizer eerst een aantal dagen zijn mond. Gisteren organiseerde hij een persconferentie. In eerste instantie waren alleen De Telegraaf, Financieel Dagblad, Volkskrant, AD en Nieuwsuur welkom. Zo liet de Facultatieve donderdagochtend weten. EenVandaag mocht in eerste instantie niet komen. Ook het ANP en andere media niet. Aan het eind van de dag waren alle media welkom, behalve Follow the Money en PowNed.

Op de persconferentie gaf Keizer inzage in allerlei stukken die volgens hem moesten bewijzen dat het allemaal anders lag dan Follow the Money beweerde. De integriteitscommissie van de VVD zal nu gaan onderzoeken hoe het precies zit. Niet direct openheid van zaken geven en journalisten weren van een persconferentie: het is allemaal niet handig. De kwestie lijkt alleen maar groter te worden en in het gezicht van de voorzitter te exploderen. EenVandaag bespreekt de kwestie met voormalig VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn en met communicatie-strateeg Jan Driessen.