De overleden BBC-presentator Jimmy Savile heeft in 50 jaar tijd ruim 214 seksmisdrijven gepleegd. Hij heeft 34 slachtoffers verkracht. De jongste een 8-jarig jongetje, de oudste 47. Dat blijkt uit een ontluisterend rapport dat vandaag over de zaak Savile is gepresenteerd.

Honderden slachtoffers maakten melding van het misbruik dat plaatsvond door het hele land. Het merendeel ervan gebeurde in 13 ziekenhuizen, scholen en BBC- studio's. Slachtoffers waren vaak nog minderjarig, veelal meisjes tussen de leeftijd van 13- en 16 jaar oud. Zijn eerste misstap beging de Top of the Pops- presentator in 1955 in Manchester, nog voor zijn sterrenstatus. Savile heeft nog tot in 2009 slachtoffers gemaakt, het meeste misbruik vond plaats tussen 1966 en 1976. In het rapport wordt de presentator neergezet als een 'roofachtige zedendelinquent' die soms zelfs berekenend te werk ging.

Savile, die in 2011 op 84-jarige leeftijd stierf, was zeer geliefd bij de Britten. Hij haalde miljoenen op voor goede doelen en werd door de Britse koningin tot 'Sir' benoemd. In het najaar van 2012 kwam de hele affaire aan het rollen nadat de tv-zender ITV het kindermisbruik van de tv-ster onthulde.

Het zorgde ervoor dat honderden personen eindelijk naar de politie durfden te stappen om melding te maken van het seksueel misbruik. In het verleden waren zij bang niet geloofd te worden of hadden onvoldoende vertrouwen dat hun melding tot vervolging van Savile zou leiden. Saillant aan de affaire is dat de BBC al die jaren op de hoogte was, maar niet ingreep. Toen het onderzoeksprogramma Newsnight (BBC) daar vorig jaar een reportage over wilde uitzenden werd dit voorkomen door de top binnen de omroep.

Het onderzoek naar Savile is overigens nog niet helemaal afgerond. Men probeert nu nog te achterhalen of Saville deel uitmaakte van een 'informeel pedofilie-netwerk'. Het rapport-Saville vindt u hier:

Na dit debakel volgde nog een andere affaire. Het zorgde ervoor dat het BBC bolwerk op zijn grondvesten schudde, waarover EenVandaag de volgende reportage maakte.