De eerste Russische Noordpoololie is onderweg naar de haven van Rotterdam. Het Russische bedrijf Gazprom Neft exporteert de vaten vanaf het omstreden olieplatform in de Arctische Zee.

Milieuorganisatie Greenpeace voerde vorig jaar nog actie tegen de olieboringen met het schip Arctic Sunrise. Daarbij werd de complete bemanning, onder wie twee Nederlandse actievoerders, door de Russische autoriteiten gearresteerd. 

Ze werden vastgezet op verdenking van piraterij. Na enkele maanden kwamen de Greenpeace-leden op borgtocht vrij. Nog een paar weken later verleende de Russische president Vladimir Poetin hen amnestie.

Ondanks de protestactie is de inmiddels opgepompte Noordpoololie sinds afgelopen vrijdag onderweg naar Nederland. 

EenVandaag spreekt met de toen opgepakte actievoerster Faiza Oulahsen. Ze maakt zich grote zorgen over de komst van de olie, die volgens het kabinet juridisch niet tegen te houden is. Oliedeskundige Lucia van Geuns van het Instituut Clingendael legt uit waarom Nederland de Russische olie maar moeilijk kan weren en misschien ook niet wil weren. 

Bij Radio EenVandaag Jan Vos van de Partij van de Arbeid. Vos stelde al eerder vragen hierover aan het kabinet en verwacht deze week nog een reactie. Vanmiddag geeft hij toelichting op zijn vragen en vertelt hij wat hij verder van het kabinet verwacht.