New York Zo moeilijk als het is in realiteit om te schakelen van oorlog naar een staakt het vuren. Zo makkelijk is het voor de nieuwszenders. De afgelopen dagen raakte het land hier geobsedeerd door de moord op het kindsterretje Jonbenet Ramsey tien jaar geleden. De vermoedelijke dader, John Mark Karr werd opgepakt in Thailand. En binnen de kortste keren kenden wij argeloze kijkers zijn levensverhaal.

We leerden zijn familie kennen - inclusief zijn twee ex vrouwen waarmee hij trouwde toen zij respectievelijk veertien en zestien jaar oud waren. We keken naar oude home-movies waarin hij optrad op een bruiloft met een gitaar. Zelfs een oude home-movie waarin hij met zijn jaren tachtig haardracht tegen de camera aanpraatte tijdens een familievakantie. We hoorden dat hij op de middelbare school niet helemaal spoorde, niemand vond hem aardig. Zijn arbeidsverleden speelde zich af op lagere scholen waar hij leraar was - voor zijn imago niet echt gunstig. Hij werd meerdere keren ontslagen en belandde uiteindelijk na een dubieuze verdwijning in Thailand alwaar hij woonde in een grauw appartement dichtbij de wijk waar jonge kinderen zich hoereren aan toeristen. Zijn eigen drie kinderen bleven achter bij zijn vrouw in de Verenigde Staten. Ook daar had hij het overigens weer voor elkaar gekregen om les te geven op een lagere school. Hoeveel meer overtuiging hadden wij nodig dat dit de man was die het barbie-achtige schoonheidskoninginnetje had vermoord.

Hij gaf de moord overigens zelf toe toen hij onder politiebegeleiding naar zijn cel werd geleid. Of althans hij gaf ons de cryptische omschrijving: "I was there when she died, "I loved her" en "It was an accident". Maar ja, wij kijkers wisten natuurlijk ook dat dat helemaal niet kon want zijn tweede vrouw had gezegd dat hij de kerstdagen tien jaar geleden met haar doorbracht. En dat was heel veel uren reizen van de kelder waar Jonbenet werd vermoord. En bovendien had hij zelf gezegd dat hij haar van school had gehaald wat ook al niet kon omdat het kerstvakantie was toen zij gruwelijk aan haar einde kwam in de kelder van haar ouderlijk huis.

Als ware priv?etectives volgen wij deze zaak hier. En we zijn overal bij. Zelfs in het vliegtuig van Thailand naar de VS zagen we hem gezellig champagne drinken met zijn bewaker - die overigens jus d'orange dronk. Onze dader ('vermoedelijke' laten ze in hun enthousiasme nog wel eens weg hier) at garnalen, met een chocolade pudding toe en hij dronk wijn en bier. Ik heb het idee dat ik hem al jaren ken. De camera is ook al langs geweest in de kliniek waar hij een sekse veranderende operatie wilde ondergaan. Morgen zijn ons kijkers al weer allerlei spannende onthullingen beloofd. Ik kan niet wachten.

Voor wie ook van minuut tot minuut op de hoogte gehouden wil worden: ABC News en CBS News.