Het lijkt erop dat Nederland 'stelselmatig' verzoeken afwijst van Nederlandse gedetineerden die vastzitten in buitenlandse gevangenissen om hun resterende celstraf hier uit te zitten. Dat zei de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag. Hij kondigde een onderzoek aan.

'Het lijkt erop dat Nederland deze verzoeken afwijst omdat bij terugkeer naar Nederland de resterende (omgezette) straf stelselmatig te kort is. Namelijk 6 maanden', zegt de ombudsman.

Hij kreeg daarover klachten van twee moeders van wie de zonen vastzitten in Venezuela en Panama. Met het onderzoek wil Brenninkmeijer 'in kaart brengen waarom het ministerie van Veiligheid en Justitie deze verzoeken niet honoreert'.

EenVandaag bracht eerder het verhaal van de Nederlandse Samuel. Hij zit al vier jaar vast in een gevangenis in Venezuela wegens drugssmokkel. Samuel wil zijn straf in Nederland uitzitten en goede medische zorg krijgen. Maar ondanks een uitleveringsverdrag weigert minister Opstelten van Justitie hem naar Nederland te halen. Kijk die reportage rechtsboven deze pagina terug.

Nederlander in cel Venezuela mag niet naar Nederland