Het Openbaar Ministerie zet het hoger beroep in de zaak tegen de zwanendrifters niet door. Dit omdat de hoofdverdachte inmiddels is overleden.

Ook is volgens het OM het effect van het onderzoek inmiddels bereikt: zwanendriften wordt binnenkort bij wet verboden. De ontheffingen van de zwanendrifters zijn ingetrokken, waardoor het vak niet meer legaal uitgevoerd kan worden, aldus het OM. 

De rechtbank in Utrecht veroordeelde in juli vijf zwanendrifters tot taakstraffen en geldboetes voor het plegen van ‘illegale handelingen’ bij knobbelzwanen. Twee broers kregen een boete van 1.000 euro, waarvan 500 voorwaardelijk. Een derde broer kreeg een geldboete van 1.500 euro, waarvan 500 voorwaardelijk. Twee andere verdachten kregen 60 uur taakstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk en een geldboete van 500 euro.

De uitspraak zorgde voor veel verontwaardiging. Op social media ontstond ophef omdat  volgens velen de geldboetes te laag waren en omdat een deel van de straffen slechts voorwaardelijk is. Volgens dierenarts en klokkenluidster Saskia van Rooy werd veel bewijs niet meegenomen in het vonnis. Het OM besloot in beroep te gaan om meer tijd te hebben om het vonnis te bestuderen, maar zet dit dus niet door.

De praktijken van de zwanendrifters kwamen aan het licht door twee uitzendingen van EenVandaag. Hierin was te zien dat de mannen wilde zwanen vingen en de vleugels van jonge dieren leewiekten, terwijl dit door een dierenarts gedaan moet worden. Ze betraden het land van anderen zonder toestemming daarvoor te hebben. Ook was te zien hoe klokkenluidster Saskia van Rooy die de zwanendrifters volgde en de misstanden filmde, werd bedreigd en mishandeld door de zwanendrifters. (Bekijk de uitzendingen hieronder terug)

Klokkenluidster: Grove misstand

Klokkenluidster Saskia van Rooy vindt het ‘een grove misstand’ dat het OM het hoger beroep heeft ingetrokken, zegt ze in een reactie tegen EenVandaag. ‘Op grond van de uitspraak blijkt dat het OM niet al mijn videobeelden ter kennis van de rechtbank heeft gebracht.’

Van Rooy zegt dat de zwanendrifters ten onrechte zijn vrijgesproken op wildvang, illegaal ringen, leewieken en verhandelen van wilde knobbelzwanen, terwijl haar aangeleverde opnames laten zien dat dit wel gebeurt: ‘Ik heb onder andere beelden ingebracht waaruit blijkt dat een hele wilde zwanenfamilie met geweld illegaal geringd is. Dat is onomstotelijk bewijs. Uiteindelijk zijn ze hiervoor niet veroordeeld. Dan kan ik alleen maar concluderen dat mijn beelden niet gebruikt zijn.’

Van Rooy vindt dat er geen recht is gedaan en dat het OM het hoger beroep had moeten doorzetten. Ook vindt ze dat ze als getuige gehoord had moeten worden om de verklaringen van de zwanendrifters te kunnen weerleggen.