Het openbaar ministerie gaat nog eens vier zwanendrifters vervolgen voor onder meer het overtreden van de Wet dieren en de Flora- en Faunawet. Eerder besloot het al tot vervolging van twee zwanendrifters. 

Drie van de vier zijn de zoons van de 71-jarige hoofdverdachte in het onderzoek. Alle vier komen ze ook uit Nieuwerbrug.

'Neem wapens af'

Sébas Diekstra, advocaat van de klokkenluidster in de zaak roept op de zwanendrifters hun wapenvergunning en wapens af te nemen. Hij zegt te vrezen voor de veiligheid van zijn cliënt. 'Het is ongehoord en onbegrijpelijk dat gevaarlijke en agressieve zwanendrifters nog steeds hun wapens en een wapenvergunning hebben', aldus Diekstra: 'In andere zaken worden wapenvergunningen veel sneller ingetrokken, zelfs na een klein conflict tussen echtgenoten.' Volgens Diekstra gaat het onder meer om jachtwapens.

De politie wil, om privacyredenen, geen uitspraken doen over wapenverloven van individuen. 'Wel hechten we er belang aan om te melden dat wapenverlofhouders aan voorwaarden moeten voldoen om hun verlof te behouden. De politie controleert deze voorwaarden.'

Mishandeling 

In mei maakte EenVandaag een uitzending waarin te zien is dat de zwanen mishandeld worden door de zwanendrifters (zie hieronder). Staatssecretaris Dijksma trok hierop hun ringplichtontheffing in. Maar uit een latere uitzending bleek dat de zwanendrifters doorgingen met hun werk. In de uitzending is ook te zien dat klokkenluidster Saskia van Rooy mishandeld wordt door de zwanendrifters. Ze volgde hun praktijken en legde het vast op film, waarna ze werd belaagd. Van Rooy heeft aangifte gedaan tegen de zwanendrifters vanwege mishandeling.

Vanmiddag in Radio EenVandaag een gesprek met redacteur Jan Born over de laatste ontwikkelingen in de zaak. 

Kijk hieronder de uitzendingen over de zwanendrifters terug.