Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank over de hulp bij zelfdoding van vorige week. De rechtbank bepaalde toen dat de 71-jarige Albert Heringa, die zijn moeder Maria 'Moek' Heringa hielp met sterven, wel schuldig was maar daarvoor geen straf kreeg.

Het OM vindt dat in deze zaak een straf wel op zijn plaats is. Het OM wil een voorwaardelijke straf eisen, omdat het uitgaat van zuivere motieven bij Heringa en ook omwille van de tijd die is verstreken sinds de dood van Moek. Maar ,,het buiten de wettelijke kaders hulp verlenen bij zelfdoding mag niet straffeloos, ook al gebeurt het met de beste bedoelingen'', stelt het OM.

Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder aan haar vrijwillige levenseinde. Hij verzamelde pillen voor haar omdat ze van mening was dat haar leven was voltooid.

Tegen Heringa was door het OM een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van 3 jaar op. Volgens het OM nam Heringa het recht in eigen handen door zijn moeder te helpen bij haar dood.

Albert Heringa voor de rechter?

Mag je een familielid helpen bij zelfdoding?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.