Het Openbaar Ministerie eist vier jaar celstraf voor de mannen die afgelopen februari brandbommen tegen de moskee in Enschede hebben gegooid. Een deel van de strafeis is voorwaardelijk. Vier van de verdachten moeten wat betreft het OM zeker drie jaar de gevangenis is, Raymond S. twee jaar. Ook wil justitie dat de rechtbank het de verdachten verbiedt om contact met elkaar te hebben. 

De gemeente en moskeegangers bang maken: dat is wat vijf Enschedese vrienden beoogden met het gooien van een brandbom tegen een moskee in hun gemeente. Brandstichting met terroristisch oogmerk, stelt het Openbaar Ministerie. Justitie neemt de brandstichting op de moskee Allah’s huis voor moslims in februari dit jaar zeer serieus. Ze hebben doelbewust angst willen aanjagen, stelt het Openbaar Ministerie.

De verdenking zorgt er mede voor dat de verdachten al sinds hun arrestatie gedetineerd zijn in een zwaar regime op de terroristenafdeling in Vught. De rechtszaak van de vijf mannen startte donderdag. EenVandaag maakte afgelopen zaterdag een reconstructie op basis van het dossier ‘Bergden’ dat het programma in handen heeft.

DTG, demonstranten tegen gemeenten

Raymond S., Jeroen B., Marco H., Danny H., en Ronald M.: de vijf mannen vormen een hechte vriendengroep in de Enschedese volksbuurt Pathmos. Ze zijn ook onderdeel van DTG, Demonstranten Tegen Gemeenten. Een actiegroep opgericht door bewoners van de Enschedese volksbuurten Pathmos en Dolphia die demonstreert tegen de komst van vluchtelingen in de stad.

De vijf vrienden maken zich in februari grote zorgen over de plannen voor de huisvesting van vluchtelingen in hun eigen stad. Ze appen over het AZC (’de fik erin’, ‘Aziel Terreur Clubje’) in een groeps-app waar behalve tekst ook discriminerende afbeeldingen worden gedeeld. 

Ook de avond van de 27e februari is het onderwerp van gesprek, wanneer de mannen bij elkaar komen om een eventuele aansluiting te bespreken bij de Dutch Self Defense Army (DSDA). Er worden brandbommen gefabriceerd van bierflesjes met ethanol, zoals de mannen ze vroeger ook maakten. Rond half tien ‘s avonds stappen de mannen in de auto naar de moskee. Tien minuten later vliegen de zelfgefabriceerde bommen tegen de moskee. 

Tussen terroristen op de terreurafdeling

Diezelfde nacht wordt Raymond S. opgepakt, de andere verdachten enkele weken later. Ze worden geplaatst op de zwaar beveiligde terroristenafdeling (TA) in Vught. Ze verblijven er tussen de geradicaliseerde terreurverdachten- en veroordeelden. Terroristen die betrokken zouden zijn bij de aanslagen in Parijs en Brussel. 

Een van de verdachten, Marco H., zegt dat hij er wordt bedreigd. “Het is een corrupte bende daarbinnen. Allemaal jihadisten, of hoe je dat noemen wil. (…) Ik ben met de dood bedreigd, plus mijn familie. Ze zouden mijn kop eraf hakken, mijn oogballen opeten.”

“Laten beïnvloeden door angst”

De mannen hulden zich tijdens de zitting donderdag in stilzwijgen, behalve Raymond S. Hij zegt dat hij beïnvloed was door angst en daarom tot de daad is gekomen. De reden waarom ze de moskee hebben gekozen was omdat ‘vluchtelingen ook bijna allemaal moslims zijn’.  Hij wist niet dat er die bewuste avond mensen aanwezig waren in de moskee.  

Verslaggever Bram de Waal volgt de zitting, vanavond in de uitzending een verslag. Ook spreken we onderzoeker Willem Wagenaar, die in opdracht van de Anne Frank Stichting jaarlijks de monitor Racisme en Extremisme publiceert.