In het Drentse Schoonebeek wordt sinds vandaag weer olie gewonnen. De productie werd in 1996 gestaakt, omdat die toen niet meer rendabel was. De olie in het veld is dik en stroperig en moeilijk te winnen. Inmiddels zijn nieuwe technieken ontwikkeld waardoor het weer aantrekkelijk is om de olie weer naar boven te halen. Profiteert het dorp van de oliewinning? Of is het vooral overlast en vloeit de opbrengst linea recta de staatskas in?

In 2009 werd begonnen met de bouw en aanleg van de tientallen nieuwe installaties, waaronder een warmtekrachtcentrale en ruim zeventig boorputten.

Tussen 1947 en 1996 produceerde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 250 miljoen vaten (een vat telt 159 liter), waarbij gebruik werd gemaakt van jaknikkers. De NAM verwacht de komende 25 jaar nog eens 100 tot 120 miljoen vaten te winnen. In totaal bevat het Schoonbeekveld 1 miljard vaten olie, maar er wordt vanuit gegaan dat zo'n 600 miljoen vaten ook met de huidige stand van de techniek niet op een rendabele manier winbaar zullen zijn.

Olieveld Schoonebeek weer geopend