Er voltrekt zich een olieramp in Duitsland, net over de grens bij Enschede. Uit ondergrondse zoutkoepels is meer dan 200.000 liter ruwe olie naar de oppervlakte geborreld en per uur komt daar 500 liter bij. De schokkende cijfers leiden tot grote onrust in Duitsland, waar regeringsvertegenwoordigers zich ernstige zorgen maken. In Enschede worden dit jaar vergelijkbare zoutholtes 'cavernes' gevuld met 70 miljoen liter dieselolie. Dat blijkt uit een reportage die EenVandaag vandaag uitzendt.

De burgemeesters van Enschede en Hengelo hebben inmiddels een brandbrief naar minister Kamp van Economische Zaken gestuurd. Ze willen dat er geen druppel olie de grond in gaat in Enschede zolang de veiligheid niet volledig gewaarborgd kan worden. Het project in Enschede wordt uitgevoerd door AkzoNobel.

EenVandaag kreeg als één van de weinige cameraploegen toegang tot het rampgebied en registreerde dat de olie in de sloten en weilanden drijft. Tien koeien werden ziek na het drinken van vervuild water en moesten worden afgemaakt.

Medewerkers moeten met gasmaskers werken omdat de hoge concentraties benzeen in de ruwe olie kankerverwekkend zijn.

Andreas Nörthen van de Bezirksregierung Arnsberg geeft in de reportage uitleg over de werkzaamheden die worden uitgevoerd. 'We concentreren ons op één zoutholte, daar hebben we in februari een drukval gemeten. We hebben dat toen onderzocht maar konden niks vinden. Nu blijkt er toch iets goed fout te zitten. De schade zal in de vele miljoenen euro's lopen'.

AkzoNobel

De Duitse overheid maakt zich ernstige zorgen over de oorzaak en de gevolgen van het lek. Over 1900 meter worden nu damwanden geslagen om het grondwater te beschermen.Bewoners in zowel Nederland als Duitsland zijn bezorgd over de gevolgen van de verontreiniging en willen dat AkzoNobel stopt met de plannen. Op dit moment lopen er nog veiligheidsonderzoeken onder toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

AkzoNobel laat aan EenVandaag weten: 'Er moeten nog een aantal testen plaatsvinden voordat er gestart gaat worden. Wij hebben veiligheid zeer hoog in het vaandel staan en alleen als AkzoNobel er zeker van is dat de opslag veilig kan gebeuren, zal zij toestaan dat er dieselolie in haar cavernes wordt opgeslagen'.

Vitens

Bewoners van het gebied in Nederland en Duitsland zijn bezorgd. Over de extreme verontreiniging die is ontstaan, maar ook over de kwaliteit van het grondwater. In veel omringende gebieden haalt waterbedrijf Vitens drinkwater uit de grond. Het bedrijf heeft jarenlang gewaarschuwd voor de risico's die er aan ondergrondse opslag van olie en gas kleven.

140 miljoen

De lekkage is in het natuurgebied Amtsvenn, enkele kilometers over de grens met Duitsland. In dat gebied is ondergronds 140 miljoen liter ruwe olie opgeslagen in zoutholtes. Deze strategische olievoorraad is bedoeld om in tijden van crisis buffercapaciteit te hebben.

Het Twentse CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft inmiddels Kamervragen gesteld en wil weten wat minister Kamp gaat doen met de plannen van Akzo en of wordt overwogen om de plannen voor dieselopslag onder Enschede voorlopig in de ijskast te zetten. 

Het Ministerie van Economische Zaken laat weten dat het Duitse onderzoek met aandacht wordt gevolgd en dat er contact is met AkzoNobel en het Staatstoezicht op de Mijnen die toezicht houdt op de Nederlandse onderzoeken. 

Uitzending

In Radio EenVandaag een gesprek met René Peters, olie- en gasexpert van TNO,  EenVandaag-verslaggever Jildou van Opzeeland, die gisteren in het gebied vlak over de grens in Duitsland was en met Han Limburger, een inwoner van Hengelo. Hij waarschuwt al langer voor zo'n ramp. Luister dit fragment hierboven terug.

Verder een gesprek met Frank Futselaar, fractievoorzitter van de SP in Overijssel. Ook een reactie van AkzoNobel. Luister dit fragment hieronder terug.

Download

Brabants water in gevaar door kernafval België?

Atoomafval in Asse